Piškotové těsto se připravuje z přesně odměřeného a odváženého množství surovin (vajec, mouky, krupicového cukru) a různých chuťových přísad (citrónové nebo pomerančové kůry, vanilkového cukru, kakaového prášku, vody, ořechů, mandlí apod.).
Základní postup: žloutky oddělené od bílků vyšleháme s poloviční dávkou krupicového cukru a citrónové kůry na hustou pěnu. Bílky vyšleháme samostatně se zbylou částí cukru na tuhý sníh. Po vyšlehání obě hmoty spojíme a zlehka vmícháme prosátou hladkou mouku smíchanou s chuťovými přísadami. Takto připravené piškotové těsto pečeme rozetřené na vhodném papíru, pánvi, různých nádobách a formách ve středně rozehřáté troubě do zlatova. Pečený výrobek má zlatožluté zabarvení, je vláčný a kyprý. Na řezu jsou vidět jemné póry.
Štěpánská omeleta - piškotovou hmotu nalijeme na pánev (předem vymaštěnou máslem a vysypanou moukou), rovnoměrně rozetřeme a pečeme v mírně rozehřáté troubě. Pečenou omeletu potřeme džemem, pomocí lopatky přeložíme na poloviny, vyklopíme na talíř, posypeme práškovým cukrem a ozdobíme kompotovým ovocem. Připravujeme na objednávku.