Příprava náplní do moučníků
Tvarohová náplň - měkký tvaroh vymíchaný se žloutky (někdy vejcem), cukrem, muškátovým oříškem, citrónovou kůrou a spařenými rozinkami. Tvarohová náplň má nažloutlou barvu a hustější konzistenci.
Maková náplň - mák jemně umeleme, nasypeme do vařícího mléka s malým množstvím tuku a pomalu vaříme. Po nabobtnání a zhoustnutí přidáme cukr; nastrouhaný perník nebo mleté piškotové drobečky, citrónovou kůru, rozinky a vše provaříme a necháme vychladnout.
Ořechová náplň - mleté ořechy nasypeme do vařícího mléka, provaříme , přidáme cukr, mleté piškotové drobečky a řádně provaříme. Po vychladnutí ochutíme vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Cukr můžeme nahradit medem. Ořechová náplň má hustější konzistenci.
Povidlová náplň - povidla vymícháme s cukrem, rumem, vodou a mletým badyánem.