Příprava náplní do moučníků

 

Tvarohová náplň - měkký tvaroh vymíchaný se žloutky (někdy vejcem), cukrem, muškátovým oříškem, citrónovou kůrou a spařenými rozinkami. Tvarohová náplň má na­žloutlou barvu a hustější konzistenci.

 

Maková náplň - mák jemně umeleme, na­sypeme do vařícího mléka s malým množstvím tuku a pomalu vaříme. Po nabobtnání a zhoustnutí přidáme cukr; nastrouhaný perník nebo mleté piškotové drobečky, citrónovou kůru, rozinky a  vše provaříme a necháme vychladnout. 

 

Ořechová náplň - mleté ořechy nasypeme do vařícího mléka, provaříme , přidáme cukr, mleté piškotové drobečky a řádně provaříme. Po vychladnutí ochutíme vanilkovým cukrem a  citrónovou kůrou. Cukr můžeme nahradit medem. Ořechová náplň má hustější konzistenci.

Povidlová náplň - povidla vymícháme s cukrem, rumem, vodou a mletým badyánem.