Příprava kaší

 

Kaše jsou nejjednodušší vařené moučníky připravované z obilovin (krupice, rýže, ovesné vločky, pohanka), mléka, cukru, soli a másla. Podávají se na předehřátých talířích  vkusně  doplněné (sypané) moučkovým cukrem, kakaem, skořicí, ovocem, rozinkami, strouhanou čokoládou, ovocnými šťávami apod. přelité rozpuštěným máslem.

 

Krupicová kaše  - do vroucího, mírně osoleného mléka za stálého míchání nasypeme prosátou krupici a směs za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a řádného provaření. Ke konci vaření přidáme část  cukru másla. Ihned podáváme vkusně zdobené, přelitou rozehřátým máslem.

 

Rýžová kaše  -  přebranou, spařenou rýži uvaříme v mírně osoleném mléce s přísadou tuku do patřičné hustoty. Osladíme, promícháme a podáváme posypanou moučkovým cukrem se skořicí a přelitou rozehřátým máslem.


Jáhlová kaše  - spařené jáhly rozmícháme ve vařícím v mléce se solí a části tuku. Přivedeme k varu, přikryjememe poklicí a dodusíme v troubě do měkka. Pak přidáme cukr, podle potřeby rozředíme kaši mlékem a necháme projít varem. Podáváme posypanou skořicovým cukrem a.přelitou rozehřátým máslem.