Šlehaná nahřívaná hmota
Ze šlehané hmoty, které připravujeme v cukrářské výrobě tvarujeme dorty, kapsle a rolády.
Základní postup:
Celá vejce a krupicový cukr za stálého míchání nahřejeme na teplotu 45°C. Nahřátou hmotu vyšleháme ve stroji do zhoustnutí (poznáme tak, že když uděláme vařečkou rýhu - pomalu se zalévá). Do vyšlehané hmoty přidáme tekuté chuťové přísady – citropastu, vodu, olej, kulér a pak ručně zasypeme a vmícháme mouku a sypké přísady (kakaový prášek, ořechy, mandle apod.). Hmotu naplníme do forem nebo ji rozetřeme na plechy pokryté pergamenovým papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a dopékáme při vyšších teplotách. Po upečení poprášíme hladkou moukou a obrátíme na plech pokrytý pergamenovým papírem.
Dortová hmota – základní se používá na přípravu drobečků nebo punčových řezů
Dortová hmota s olejem - pouze přidáme male množství oleje a vlažnou vodu
Dortová hmota kakaová – přidáme olej, vodu a prosáté kakao
Dortová grilážová hmota - korpus - přidáme olej, vodu a mletý griliáž.
Dobošova hmota - korpus – do hmoty navíc přidáváme při šlehání žloutky, roztíráme na vymazané a moukou vysypané plechy
Sachrova hmota - korpus - -žloutky šleháme ve stroji s 1\3 krupicového
cukru za postupného přidávání oleje. Bílky s zbývajícím cukrem vyšleháme na
pevný sníh. Ten spojíme se směsí žloutků a oleje a za stálého míchání přidáváme
směs prosáté hladké a hrubé mouky s kakaovým práškem. Promíchanou hmotu vlijeme
do formy a pečeme při teplotě 200°C. Dopékáme při teplotě 220 °C.
Příprava cukrářských náplní
Z cukrářského hlediska krémy rozdělujeme podle trvanlivosti. Z kuchařského hlediska pouze na tukové, máslové a krémy připravené ze šlehačky. Základní surovinou pro přípravu tukových a máslových krémů je základní žloutkový krém. Pro přípravu šlehačkových krémů, které mohou být vařené nebo nevařené je základní surovinou 31 -33% smetana ke šlehání (šlehačka), a další chuťové doplňky.
Základní žloutkový krém - krémový prášek, žloutky a vanilkový cukr rozmícháme v 1\3 mléka. Zbylé mléko a cukr přivedeme do varu a za stálého míchání nalijeme připravenou směs a vše důkladně převaříme. Vařený krém rychle vychladíme, čímž zabráníme vytvoření škraloupu a hrudek. Po vychlazení použijeme krém na přípravu náplní.
Máslové a tukové krémy
Základní - vychlazený základní žloutkový krém vyšleháme ve stroji. Pak přidáme změklé máslo v poměru 1 : 1 a vyšleháme v hladký krém. Přidáme-li margarín získáme základní tukový krém. Během šlehání krém mírně zahřejeme, aby se zvýšila jeho šlehatelnost a aby se suroviny lépe spojily. Ze základního máslového krému připravujeme přidáním různých přísad a důkladným vymícháním tyto krémy:
Kávový máslový krém - základní máslový krém, kávová pasta, kulér
Máslový krém s kakaovou
polevou -
základní máslový krém, rozpuštěná neředěná cukrářská kakaová poleva
Ovocný máslový krém - základní máslový krém, ovocný protlak nebo upravené
ovoce, kyselina citrónová, potravinářská barva.
Likérový máslový krém - základní máslový krém likérový výtažek
Oříškový máslový krém - základní máslový krém, pasta z lískových oříšků
Ořechový máslový krém - základní máslový krém, mleté vlašské ořechy
Ananasový máslový krém – základní máslový krém, sekaný sterilovaný ananas,
kyselina citrónová, ananasová šťáva
Kakaový krém – základní máslový krém, prosáté kakao
Tukový kávový krém
Tukový krém s likérovým výtažkem
Tukový krém s griliáží a likérovým výtažkem
Polevy
Základní fondánová poleva - cukr zalejeme vodou, svaříme, přidáme škrobový cukr a dovaříme na 116°C. Necháme vychladit na 50°C a vymícháme až do vzniku bíle hmoty. Základní fondánovou hmotu ředíme cukrovým rozvarem,k nahříváme na 37°C, dochucujemem aromaty, kulérem, kyselinu citrónovou, sirupy a obarvujeme potravinářskými barvami.
Cukrářská kakaová poleva – hořkou čokoládu smícháme se ztuženým 100% tukem v poměru 4 : 1 a rozehřeje ve vodní lázni. Podle potřeby zředíme opět rozehřátým tukem.
Agarová poleva základní - agar svaříme s vodou. Po rozvaření přidáme cukr, škrobový cukr a necháme převařit. Základní agarovou polevu ochucujeme kyselinu citrónovou, ovocnými šťávami, aromaty a barvíme ji potravinářskými barvami.