Jednodruhová sekaná
Je to sekaná připravovaná z jednoho druhu masa.
Hovězí maso
Klopsy po turecku
Hovězí maso zadní jemně umeleme, promícháme s uvařenou rýží, přidáme vejce, sůl,
mletý pepř, zelenou petrželku a tvarujeme menší kuličky. Obalíme je v trojobalu
a smažíme v oleji.
Sekaný hovězí řízek na zelenině
Hovězí maso jemně umeleme spolu v mléce namočenou žemli, přidáme vejce,
sůl, zelenou petrželku a dobře promícháme. Ze směsi připravíme oválné řízky,
které obalíme v hladké mouce a opečeme. Šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme
moukou,orestujeme, zalijeme vodou a povaříme. Šťávu přecedíme na maso, přidáme
očištěnou na másle podušenou nakrájenou mrkev s hráškem. Dochutíme a dobře
provaříme.
Telecí
sekaný řízek na másle
Maso jemně umeleme spolu v mléce namočenou žemli, přidáme kůru z citronu,
sůl, mletý květ a mletý pepř, vejce a vše promícháme. Tvarujeme oválné řízky,
které obalíme v mouce a zapečeme v troubě. Přidáme vodu a dopečeme a na závěr
zjemníme máslem. Pokud připravujeme šťávu zaprášíme výpek hladkou moukou a
zalijeme vodou, provaříme.
Telecí krokety smažené - minutka
Telecí maso uvaříme do poloměkka v osolené vodě a jemně umeleme. Na
másle orestujeme cibuli, přidáme hladkou mouku, zalijeme mlékem a vývarem z
telecího masa, přidáme mletý pepř a mletý květ a uvaříme hustý bešamel. Do
omáčky přidáme umleté maso a krátce povaříme. Přidáme strouhanku, zamícháme a
necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme vejce, ochutíme a tvarujeme
menší oválné krokety, ty obalíme v trojobalu a smažíme.
Vepřenky s cibulí
Vepřové maso umeleme nahrubo spolu s namočenou žemlí, přidáme sůl, mletou
papriku, mletý pepř a pečlivě promícháme. Tvarujeme menší placičky, které
opečeme z obou stran. Při podáváni potíráme hořčicí a sypeme jemně krájenou
cibulí.
Smažený soukenický sekaný řízek - minutka
Vykostěný a kůže zbavený bůček umeleme, přidáme sůl. pepř, vejce, mléko,
dobře promícháme a uložíme v lednici. Z prochladlé hmoty tvarujeme řízky,
obalíme v trojobalu a smažíme.
Smažený sekaný řízek se sýrem (holandský řízek) - minutka
Vykostěný a kůže zbavený bůček umeleme spolu s tvrdým sýrem, přidáme sůl.
pepř,vejce, mléko,zelenou petrželku, dobře promícháme a uložíme v lednici. Z
prochladlé hmoty tvarujeme řízky, obalíme v trojobalu a smažíme.