Vaření hovězího masa
Vaření hovězího
masa provádíme dvěma základními způsoby:
- pokud chceme získat silný vývar, vkládáme maso do studené vody, při
přípravě dochází k velkému vyluhování živin z masa do vývaru.
- pokud chceme získat kvalitnější maso, vkládáme maso do vařící vody, na
povrchu dojde ke sražení bílkovin a tím se nám většina živin udrží v mase.
Základní technologický postup: maso omyjeme,nakrájíme na vhodnou velikost, vložíme do vařící vody, přidáme sůl, celý pepř, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a další doplňky podle TP nebo dle potřeby. Vaříme pomalým varem do měkka. V případě potřeby krájíme na kostky nebo plátky a to až po uvaření.
Ragú - připravíme bešamelovou omáčku s dalšími doplňky dle TP (květák, brokolice, chřest). Podle doplňků má ragú většinou název.
Hovězí maso vařené s jablkovým křenem - nastrouháme očištěná jablka s křenem,
přidáme ocet, sůl, promícháme, podáváme s vařeným hovězím masem.