Dušení hovězího masa na zeleninovém základě

 
Svíčková na smetaně - maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly slaniny, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso a podlijeme vařící vodou, k masu přidáme divoké koření, tymián, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla, hladké mouky a rozředěné vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., přidáme smetanu. Přecedíme a na závěr dochutíme solí, převařeným octem a cukrem, provaříme.

Ruská hovězí pečeně
Hovězí pečeně po Burgundsku - maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly slaniny, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, přidáme cukr a na základě opečeme maso, podlijeme horkou vodou a vložíme rajčatový protlak, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., na závěr dochutíme červeným vínem a krátce převaříme.


Hovězí pečeně na víně