Dušení hovězího masa na zeleninovém základě
Svíčková na smetaně
- maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly slaniny, osolíme. Očištěnou zeleninu a
cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso a podlijeme vařící vodou,
k masu přidáme divoké koření, tymián, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme
octem a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale
nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla,
hladké mouky a rozředěné vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., přidáme
smetanu. Přecedíme a na závěr dochutíme solí, převařeným octem a cukrem,
provaříme.
Ruská
hovězí pečeně
Hovězí pečeně po Burgundsku - maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme díly
slaniny, osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na
tuku, přidáme cukr a na základě opečeme maso, podlijeme horkou vodou a vložíme
rajčatový protlak, opláchnutý a nakrájený citrón, stříkneme octem a pod poklicí
dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj
píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou,
zasmahneme a zalijeme vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 min., na závěr
dochutíme červeným vínem a krátce převaříme.
Hovězí pečeně na víně