Dušení hovězího masa na paprikovém základě
U hovězího masa je dušení na paprikovém základě velmi častá úprava, maso se
upravuje často krájené na kostky – guláše, můžeme však upravovat i v celku nebo
krájené na plátky, na guláše je velmi vhodné pro svoji šťavnatost maso z kližky.
Hovězí pečeně na paprice - opláchnuté díly masa protkneme slaninou a
osolíme. Na poloviční dávce tuku orestujeme cibuli , vložíme maso a opečeme,
přisypeme papriku, zpěníme a zalijeme vodou, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké
maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou ze zbylého tuk,
hladké mouky a rozšlehané ve vodě, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí
na hladinu. Ke konci přilijeme smetanu, dochutíme a na závěr přecedíme.
Hovězí pečeně frankfurtská – maso prošpikujeme franfurtskými párky, dále
postupujeme stejně jako u hovězí pečeně na paprice a do přecezené omáčky přidáme
zbytek párků.
Hovězí guláš -
hovězí maso
nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů), cibuli orestujeme do růžova, přidáme
maso a pokračujeme v restování, přidáme mletou papriku, zpěníme, sůl, rajčatový
protlak, kmín, pepř a podlijeme vodou, dusíme skoro do měkka, poklici odděláme a
šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme,
přidáme česnek utřený se solí, majoránku, dodusíme do měkka a současně
provařujeme šťávu, měkké maso vyjmeme a šťávu na něj přecedíme.
Znojemský guláš - hovězí maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů),
cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě
orestujeme maso, sůl, kmín, krátce podusíme ve vlastní šťávě a podlijeme vodou,
dusíme skoro do měkka, poklici odděláme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme
moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, dodusíme do měkka a současně
provařujeme šťávu, měkké maso vyjmeme a šťávu na ně přecedíme. Při expedici
vkládáme na každou porci zvlášť, na části tuku podušené okurky nakrájené na
nudličky.
Karlovarský guláš - hovězí maso nakrájíme na kostky (porce 4 x 25 gramů),
cibuli orestujeme do růžova, přidáme mletou papriku, zpěníme a na základě
orestujeme maso, sůl, krátce podusíme ve vlastní šťávě a podlijeme vodou, dusíme
skoro do měkka, maso vyjmeme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou,
osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, před koncem přidáme smetanu, provaříme a
přecedíme zpátky na maso. Guláš podáváme s máslovými noky – mléko svaříme s máslem
a solí, přidáme prosetou hrubou mouku a mícháme až se těsto přestane lepit na
okraje, do prochladlého těsta vklepneme vejce a žloutky, tvoříme lžící noky a
vaříme v osolené vodě, propláchneme ve studené vodě a udržujeme ve vývaru, při
expedici vkládáme přímo do guláše.
Mexický guláš - hovězí maso nakrájíme na drobné kostky, cibuli orestujeme
do růžova na poloviční dávce tuku, přidáme maso a pokračujeme v restování, dáme
rajčatový protlak, sůl, pepř, krátce odusíme ve vlastní šťávě a podlijeme vodou,
dusíme skoro do měkka, poklici odděláme a šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme
moukou, osmahneme, zalijeme vodou a zavaříme, do guláše vložíme polovinu
sterilovaného hrášku, osolíme a v troubě dodusíme do měkka. Na části tuku
orestujeme opranou rýži, přidáme vodu, zbylý hrášek, sůl a po zavaření dodusíme
v troubě. Na talíř tvarujeme rýži, posypeme sýrem a okolo nalijeme guláš.