Dušení hovězího masa na cibulovém základě

Dušení masa v celku

Hovězí pečeně přírodní - maso omyjeme,osušíme a prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso, podlijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přecedíme


Hovězí pečeně štěpánská - maso omyjeme, osušíme, nožem uprostřed utvoříme kapsu, kterou naplníme vařenými vejci a po stranách opatrně prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, dále postupujeme stejně jako u hovězí pečeně přírodní

 

Hovězí pečeně po pražsku - maso omyjeme, osušíme, nožem uprostřed utvoříme kapsu, kterou naplníme pražskou nádivkou ( šunku nakrájíme na kostičky, orestujeme, přidáme hrášek a vklepneme vejce, osolíme a opepříme ) a po stranách opatrně prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, dále postupujeme stejně jako u hovězí pečeně přírodní

 

Hovězí pečeně na žampiónech - do hotové šťávy vložíme nakrájené a na tuku krátce orestované žampióny


Hovězí pečeně znojemská do hotové šťávy orestované, na plátky nakrájené sterilované okurky

 

Dušení masa krájeného na plátky a závitky
Na tyto pokrmy vybíráme maso stejnorodé ( stejného druhu na všechny porce a pokud můžeme, tak i z jednoho zvířete ). Výraz FILÉ v názvu pokrmu znamená PLÁTEK


Přírodní roštěná - z omytého, sušeného a odblaněného roštěnce nakrájíme plátky, ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme, opepříme. Plátky rychle opečeme po obou stranách na sádle, opečené vyjmeme, na vypeku orestujeme cibuli, zalijeme horkou vodou, vložíme opečené roštěnky, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přecedíme na roštěnky naskládané do čistého hrnce.


Znojemské hovězí file - z omytého, osušeného a odblaněného masa nakrájíme plátky, ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme, opepříme. Plátky rychle opečeme po obou stranách na sádle, dále postupujeme stejně jako u přírodní roštěné a na závěr přecedíme a do hotové šťávy přidáme orestované, na plátky nakrájené sterilované okurky.

 

Španělský ptáček - z omytého, osušeného a odblaněného hovězího masa nakrájíme plátky, naklepeme, nařízneme okrajové blány, opepříme,osolíme a potřeme hořčicí. Na plátky položíme slaninu, salám, okurky, vařené vejce, vše nakrájené na nudle zavineme a upevníme. Na tuku orestujeme cibuli, přidáme závitky, krátce opečeme, zalijeme horkou vodou, přidáme nové koření, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přecedíme na závitky naskládané do čistého hrnce.


Hovězí maso na pepři - hovězí maso nakrájíme na kostky (porce 8 kostek), cibuli orestujeme do růžova a na základě orestujeme maso, sůl,drcený pepř a podlijeme vodou,dusíme skoro do měkka, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a zalijeme vodou, dodusíme do měkka a dochutíme.