Dušení hovězího masa na cibulovém základě
Dušení masa v
celku
Hovězí pečeně přírodní - maso omyjeme,osušíme a prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, cibuli nakrájíme na plátky, orestujeme na tuku, opečeme maso, podlijeme vařící vodou a pod poklicí dusíme do měkka, podle potřeby doléváme vodu, maso obracíme ale nesmíme do něj píchat. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přecedíme
Hovězí pečeně štěpánská - maso omyjeme, osušíme, nožem uprostřed utvoříme
kapsu, kterou naplníme vařenými vejci a po stranách opatrně prošpikujeme
slaninou, osolíme, opepříme, dále postupujeme stejně jako u hovězí pečeně
přírodní
Hovězí pečeně po pražsku - maso omyjeme, osušíme, nožem uprostřed utvoříme kapsu, kterou naplníme pražskou nádivkou ( šunku nakrájíme na kostičky, orestujeme, přidáme hrášek a vklepneme vejce, osolíme a opepříme ) a po stranách opatrně prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, dále postupujeme stejně jako u hovězí pečeně přírodní
Hovězí pečeně na žampiónech - do hotové šťávy vložíme nakrájené a na tuku krátce orestované žampióny
Hovězí pečeně znojemská do hotové šťávy orestované, na plátky nakrájené
sterilované okurky
Dušení masa
krájeného na plátky a závitky
Na tyto pokrmy vybíráme maso stejnorodé ( stejného druhu na všechny porce a
pokud můžeme, tak i z jednoho zvířete ). Výraz FILÉ v názvu pokrmu znamená
PLÁTEK
Přírodní roštěná - z omytého, sušeného a odblaněného roštěnce nakrájíme
plátky, ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme, opepříme. Plátky rychle
opečeme po obou stranách na sádle, opečené vyjmeme, na vypeku orestujeme cibuli,
zalijeme horkou vodou, vložíme opečené roštěnky, přikryjeme a dusíme do měkka.
Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, mírně
orestujeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na
hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přecedíme na roštěnky naskládané do
čistého hrnce.
Znojemské hovězí file - z omytého, osušeného a odblaněného masa nakrájíme
plátky, ty naklepeme, nařízneme okrajové blány, osolíme, opepříme. Plátky rychle
opečeme po obou stranách na sádle, dále postupujeme stejně jako u přírodní
roštěné a na závěr přecedíme a do hotové šťávy přidáme orestované, na plátky
nakrájené sterilované okurky.
Španělský ptáček - z omytého, osušeného a odblaněného hovězího masa nakrájíme plátky, naklepeme, nařízneme okrajové blány, opepříme,osolíme a potřeme hořčicí. Na plátky položíme slaninu, salám, okurky, vařené vejce, vše nakrájené na nudle zavineme a upevníme. Na tuku orestujeme cibuli, přidáme závitky, krátce opečeme, zalijeme horkou vodou, přidáme nové koření, přikryjeme a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, mírně orestujeme, zalijeme vodou, přivedeme do varu a provaříme až tuk vystoupí na hladinu. Podle potřeby dochutíme a na závěr přecedíme na závitky naskládané do čistého hrnce.
Hovězí maso na pepři - hovězí maso nakrájíme na kostky (porce 8 kostek),
cibuli orestujeme do růžova a na základě orestujeme maso, sůl,drcený pepř a
podlijeme vodou,dusíme skoro do měkka, vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou a
zalijeme vodou, dodusíme do měkka a dochutíme.