Hrabavá
má bílé dietní maso, lze upravovat všemi tepelnými úpravami slepice, kohout -
nejčastěji vaříme do plévek nebo používáme na zadělávání, můžeme dusit.
kuře - lze využít na veškeré tepelné úpravy.
krůta, krocan - pečeme většinou s nádivkami, stehna můžeme připravovat
dušením, prsíčka se většinou smaží.
perlička - většinou pečením, dušením.
slepice, kohout – tužší maso, vhodné na vaření a polévky.
Vodní
nejčastěji ji pečeme.
kachna - velmi pestré úpravy jsou z Číny, u nás se kachna většinou
částečně vykostěná připravuje pečením s masitou nádivkou (Štrasburská kachna).
husa - velmi známá jsou sádelná husí játra (většinou z Francie), kachnu
můžeme péct, husí a kachní prsa a stehna se mohou péct v šouletu (hrách,
kroupy).
|
|
|
|
Lenghornka bílá |
Minorka černá |
Lenghornka bílá |
Minorka černá |
Středně těžká plemena
|
|
|
|
Plymutka žíhaná |
Sasexka světlá |
Velsumka koroptví |
Vyandotka bílá |
Těžká plemena
|
|
|
|
Brahmánka světlá |
Kočinka bílá |
Dorkinka stříbrná |
Orpingtonka černá |
Plemena se zvláštní tvářností
|
|
Holanďanka bílochocholatá |
Jokohámka |
Plemena zdrobnělá
|
|
|
|
Faverolka lososovitá |
Minorka černá |
Orlovka trojbarevná |
Vyandotka stříbrná |
Plemena zakrslá
|
|
Velsumka koroptví |
Sebritka stříbrná |
Plemena kachen
|
|
|
|
Aylesburská |
Rouenská |
Orpingtonská |
Pižmová |
Plemena hus
Plemena krůt
|
|
Standardní bronzová |
Širokoprsá bílá |