Pořadí nápojů uvnitř jednotlivých skupin se řídí dle:

 

 

·           původu (tuzemský, dovážený);

 

·           chuti (suchý, polosuchý, sladký, hořký a další);

 

·           stáří (značení hvězdičkami, písmeny, barvou nálepky
      apod.);

·           kvality (originální, značkový, konzumní);

 

 

·           výrobce a oblasti původu (koňaky, whisky, dezertní

           vína a další);

1 - ročník

2 - výrobce

3, 4,7  - oblast a země původu

5 - místo plnění lahví

6 - způsob kvašení

8 - obsah alkoholu

9 - obsah lahve

 

·           balení (láhvový, rozlévaný, čepovaný ze sudu).

    

Obsah nápojových lístků může být v různých střediscích  rozdílný (kavárenský lístek může mít na prvním místě teplé nápoje, vinárenský přírodní vína, pivnice pivo).