Pravidla pro sestavování menu

 

Menu má být jako celek:

·       nápadité, pestré, originální, má zapadat do charakteru
pohoštění;

 

·          biologicky hodnotné, omezeny by měly být tuky, cukry;

 

·       v žádném menu nesmí chybět alespoň jedna porce

    čerstvé zeleniny nebo ovoce;

 

·          podáváme vždy pouze jeden hlavní chod zpravidla se
dvěma přílohami (teplá a  studená – kompot, salát), který dělí menu na dvě části přibližně se stejným počtem chodů, má být vrcholem menu;

 

·          ryba se nepovažuje za hlavní chod (malá vydatnost),
většinou nahrazuje;

 

·          teplý předkrm;

 

·          před hlavním chodem nezařazujeme sladké pokrmy ani
nápoje;

 

·          dodržují se gastronomická pravidla;

 

·          smažené pokrmy a vydatné omáčky se zařazují jen na

     přání hosta;

 

·          barvy pokrmů, příloh a ozdob se mají střídat a doplňovat;

 

·          menu je stejné pro všechny hosty, pouze pro malé děti
a nemocné je nutné objednat výjimku;

 

·          do počtu chodů nezapočítáváme nápoje (aperitiv, káva,
digestiv apod.), i když jsou součástí všech složitých menu;

 

·          používáme správné názvosloví;

 

·          v menu pro některé hostiny (lovecká, rybářská) může být více chodů připravených ze stejných surovin.