Pravidla pro sestavování menu
Menu má být jako celek:
·
nápadité,
pestré, originální, má zapadat do charakteru
pohoštění;
· biologicky hodnotné, omezeny by měly být tuky, cukry;
· v žádném menu nesmí chybět alespoň jedna porce
čerstvé zeleniny nebo ovoce;
·
podáváme vždy
pouze jeden hlavní chod zpravidla se
dvěma přílohami (teplá a studená – kompot,
salát), který dělí menu na dvě části přibližně se stejným počtem chodů, má být
vrcholem menu;
·
ryba se
nepovažuje za hlavní chod (malá vydatnost),
většinou nahrazuje;
· teplý předkrm;
·
před hlavním
chodem nezařazujeme sladké pokrmy ani
nápoje;
· dodržují se gastronomická pravidla;
· smažené pokrmy a vydatné omáčky se zařazují jen na
přání hosta;
· barvy pokrmů, příloh a ozdob se mají střídat a doplňovat;
·
menu je stejné
pro všechny hosty, pouze pro malé děti
a nemocné je nutné objednat výjimku;
·
do počtu chodů
nezapočítáváme nápoje (aperitiv, káva,
digestiv apod.), i když jsou součástí
všech složitých menu;
· používáme správné názvosloví;
· v menu pro některé hostiny (lovecká, rybářská) může být více chodů připravených ze stejných surovin.