Pravidla výběru nápojů k určitým pokrmům
Pivo
·
ke všem slaným
a výrazným pokrmům
(pouze před vínem);
· k polévkám.
Bílé víno
·
k pokrmům
z ryb, drůbeže,
telecího a libového
vepřového masa;
·
k jemné
zelenině jako
je chřest;
· k jemným sýrům.
Růžové víno
· k pikantně upraveným nebo smaženým pokrmům ze světlého masa;
· k přírodním úpravám tmavého masa;
· k sýrům.
Červené víno
·
k tmavým
tučným
masům;
· k pokrmům z hub a vajec;
· ke smaženým pokrmům;
· k chuťově výrazným sýrům.
Dezertní víno suché chuti
· k silným vývarům a exotickým polévkám.
Dezertní víno běžné (sladké chuti)
· ke sladkým moučníkům.
Šumivé víno
· suchá šumivá vína všech barev – k předkrmům a masitým pokrmům;
· polosuchá šumivá vína – k ovoci a moučníkům;
· sladká šumivá vína – k moučníkům.