Gastronomická pravidla

 

 

·          gastronomická pravidla vznikla za spolupráce lékařů

     a vědců na základě trávení, vylučování žaludečních šťáv
a zažívacího traktu;

 

·          na jejich základě se sestavují jídelní a nápojové lístky,
menu;

 

·          jedná se o soubor pravidel a zvyklostí při podávání

     pokrmů a nápojů a při stolování;

 

·          tyto zvyklosti se odlišují podle národních tradic,

     náboženství či jiných specifických potřeb strávníka;

 

·          evropským stravovacím zvyklostem dala základ
francouzská kuchyně od 19. století;

 

·          gastronomie jednotlivých národů se odlišuje někdy jen
v detailech, jindy již od samé podstaty (např. čínská gastronomie používá naprosto odlišný sled jídel);

 

·          jsou to pravidla, bez kterých nemůže pracovník
ve veřejném stravování pracovat.