VEGETARIÁNSKÁ STRAVA
Vegetariánská strava je zaměřena na konzumaci potravin pouze rostlinného původu.
Rozdělujeme ji na:
· přísné vegetariánství – uznává pouze rostlinnou stravu a vylučuje všechny zdroje potravin živočišného původu
· volné vegetariánství – využívá kromě rostlinné stravy i mléko, mléčné výrobky a vejce, jde tedy o stravu bez masa, avšak lze z ní sestavit plnohodnotný jídelní lístek
Člověk je všežravec, nikoliv vymezený býložravec. Jeho strava má být pestrá a má obsahovat jak podíl rostlinných, tak i podíl živočišných potravin. Vegetariánskou stravu nelze všeobecně doporučit. Zvláště ne dětem, jejichž organismus se vyvíjí.
Rostlinná strava je energeticky málo vydatná a biologicky nedostatečná. Rostlinné bílkoviny nemohou nahradit bílkoviny živočišné. Zčásti lze nahradit konzumací ze sóji. Rostlinnou stravou se těžko doplňuje vitamín B12, který je živočišného původu.
MAKROBIOTIKA
Makrobiotika klade důraz na konzumaci celozrnné stravy, čerstvé zeleniny a luštěnin, obilovin, pokrmů z pohanky apod.
Maso a živočišné bílkoviny makrobiotika zcela neodmítá, nepoužívá ale dráždivá a ostrá koření.
Hlavní zásadou tohoto systému stravy je zajistit dostatečný a vyvážený přísun minerálů, vitamínů a vlákniny.