ZÁSADY DIFERENCOVANÉ STRAVY
Nejprve si vysvětlíme pojem diferencovat. Diferencovat znamená přizpůsobovat. V tomto případě hovoříme o přizpůsobování stravy různým podmínkám, na které musíme při přípravě stravy brát zřetel. Dbáme, aby strava složením a energetickou hodnotou vyhovovala strávníkům.
Stravu diferencujeme těmto podmínkám: podle věku, pohlaví, zvláštním životním podmínkám, pracovním podmínkám, zdravotnímu stavu atd.
VÝŽIVA DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Dětský organismus se v mnohém liší od organismu dospělého člověka. Fyziologické nároky rostoucího a dospívajícího organismu kladou rozdílné požadavky na množství a složení stravy. Základní specifikou organismu dítěte je jeho růst a zvětšování tělesné hmotnosti. Intenzita růstu je v jednotlivých fázích vývoje odlišná a podle toho také vyžaduje rozdílný přísun živin.
První místo zaujímá přísun bílkovin, které jsou základem struktury tkání
Z minerálních látek má vysoké nároky na vápník.
Má vyšší nároky na energetickou spotřebu, proto zvyšujeme přísun sacharidů a tuků.
Současně vzrůstá potřeba vitamínů.
Potravu vybíráme tak, aby nejméně zatěžovala trávení a aby její přísun byl pravidelný a častější.
Každé období vývinu dítěte i mládeže má své specifické nároky na výživu.
V období kojení přijímá dítě přirozenou stravu – mateřské mléko. Je-li mléka nedostatek, kojenec se přikrmuje tzv. umělou výživou (upravené kravské mléko). Do šesti měsíců věku dítěte se má přejít na pestrou kojeneckou stravu.
Batolatům, tj. mezi 1. a 3. rokem života dítěte, se strava přibližuje stravě dospělých. Podává se dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, libové maso. Strava se méně solí a je téměř bez koření.
V předškolním věku, tj. mezi 3. a 6. rokem života dítěte, se strava přibližuje rovněž stravě dospělých. Je důležité respektovat nároky organizmu.
Školní věk, tj. 6 až 15 let, je velmi dlouhé období. Dětský organismus se vyvíjí bouřlivě. Kritickým obdobím dospívání je puberta.
V počátečním období roste organismus do výšky, později postava zesílí. Zde se objevují výrazné rozdíly mezi pohlavím.
U děvčat vznikají nároky na látkovou výměnu mezi 12. – 13. rokem, u chlapců tyto nároky vznikají o něco později. V tomto věku je velmi důležitý harmonický a rovnoměrný rozvoj tělesných a duševních schopností mladého organismu.
Po skončení školní docházky
se mládež začíná diferencovat podle pracovního zařazení. Jednu skupinu tvoří
mladí lidé, kteří pokračují ve studiu, druhou skupinu tvoří pracující dorost.
V tomto období musíme při zajišťování přísunu stravy počítat i s některými psychologickými faktory. Někdy se snaží nesprávně ovlivňovat svou tělesnou hmotnost.
VÝŽIVA DOSPĚLÝCH V RŮZNÝCH PRACOVNÍCH PODMÍNKÁCH
Jednotlivá zaměstnání se od sebe nejvíce liší stupněm tělesné námahy.
Strava těžce pracujících
Při těžké fyzické práci se stupňují nároky na spotřebu energie. Důležité je zastoupení bílkovin, které jsou důležité pro vývoj svalové hmoty.
Stravování v horkých provozech
Při zvýšeném pocení nestačí nahrazovat jen tekutinu, ale je třeba nahradit i soli. Vhodné jsou minerální vody.
Stravování zemědělců
V sezónních pracích je třeba sladit čas práce s časem podávání jídla. Stravování pracujících v chladném prostředí
Pokud je organizmus vystaven chladu, dochází i ke zvýšeným tepelným ztrátám. Tyto ztráty je třeba nahradit zvýšenou hodnotou stravy – sacharidy a tuky a vitamínem C.
Stravování duševně pracujících
V průběhu duševní práce jsou nároky na EH stravy nižší. Je důležité se nepřejídat. Konzumace vydatného jídla způsobuje překrvení trávicího systému a menší prokrvení centrální nervové soustavy, což vyvolává ospalost a únavu a tím se oslabuje duševní výkon.
Strava ve změněných podmínkách
Pracovníci, kteří často cestují , musí hledat možnosti sladění stravy a pracovního výkonu. Stejný problém nastává u pracovníků, kteří jsou za extrémních podmínek vzdáleni od možnosti přísunu správné stravy – lesní dělníci.
Stravování při práci s chemikáliemi
Pracovníkům při práci s chemikáliemi se zhoršují funkce některých orgánů, zejména jater.
Omezují se tuky, důležité je dodávat vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník a fosfor.
Výživa starých osob
VÝŽIVA STARÝCH OSOB
Musíme brát v potaz fyzický stav člověka. Někteří jsou upoutáni na lůžko, nepohybují se, proto jejich strava má být méně vydatná. Změny jsou i v trávicím systému, bývá nižší produkce trávicích šťáv. Je zpomalena peristaltika střev = sklon k zácpě. Chrup je nedostatečný. Často dochází i ke změnám psychickým.
Bílkoviny - spotřeba je nižší než u mladých, nesnášejí neupravené mléko, doporučujeme kysané mléčné výrobky, maso libové jateční, ryby, drůbež, z vajec jen bílek.
Tuky - omezíme příjem – arterioskleróza, doporučujeme oleje – sójový, arašídový, slunečnicový.
Vitamíny - jsou důležité, působí příznivě na celý organismus důležitý jsou vitamíny A, skupiny B, C a E.
Minerální látky - omezujeme solení, dodáváme v přírodním stavu.
Tekutiny - čím je člověk starší, tím menší je pocit žízně, proto zajistíme pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci.
VÝŽIVA V MIMOŘÁDNÝCH ŽIVOTNÍCH PODMÍNKÁCH
Strava sportovců
Mimořádnou pozornost vyžadují zejména vrcholoví sportovci. Jejich životospráva musí být přizpůsobena extrémním nárokům kladeným na organismus.
Energetická hodnota stravy je u sportovců vysoká. Nároky se mění podle druhu sportu a strava sportovců je náročnější na množství a výběr potravin.
VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN
V období těhotenství a kojení stoupají u ženy nároky na výživu neboť výživy, kterou matka získává, se spotřebuje na výživu plodu a kojence.
Ve stravě vynecháváme dráždivá, přemaštěná a přesolená jídla.
Ze stravy vylučujeme aromatické látky a alkohol. Protože tyto látky škodí dítěti.
Důsledně je třeba upravit i způsob stravování po skončení kojení, protože vyšší příjem potravy vede ke zvýšení nadváhy.