HOSPODÁRNOST PŘI ZACHÁZENÍ S POTRAVINAMI
Při práci s potravinami je důležité hledisko ekonomické. S potravinami zacházíme tak, aby nevznikly zbytečné finanční ztráty. Sledujeme hledisko etické, protože zbytečné plýtvání potravinami je v civilizované společnosti považováno za nemorální.
Ke ztrátám dochází v následujících případech:
při nákupu, kdy nakupujeme potraviny nekvalitní nebo zkažené
při dopravě v nedostatečně vybavených dopravních prostředcích
špatné a neodborné skladování
při přípravě surovin může dojít k porušení zdravotní nezávadnosti potravin
při zpracování potravin tj. při přípravě pokrmů může dojít ke ztrátě smyslových vlastností (barvy, chuti, vůně, konzistenci)
Potraviny znehodnocené nešetrnou přípravou jsou nepoužitelné, proto dochází k ekonomickým ztrátám.
ZMĚNY BIOLOGICKÉ HODNOTY POTRAVIN PŘI JEJICH ZPRACOVÁNÍ
Změny biologické hodnoty v potravinách probíhají při:
předběžné úpravě potravin
při vlastní přípravě
Změny při předběžné úpravě potravin
Předběžná úprava potravin spočívá v:
přebírání potravin
odstraňování nepoživatelných částí potravin
odstraňování poškozených částí potravin
zbavení nečistot vodou
namáčení
Přítomnost světla narušuje vitamín A, B2, C. Změnám podléhají tuky, při styku potravin s vodou vznikají velké biologické ztráty vyluhováním minerálních látek a vitamínů.
Změny biologické hodnoty při vlastní přípravě pokrmů
Většinu potravin zpracováváme tepelně.
při vaření se z masa do vody vyluhuje část bílkovin, chuťové a aromatické látky, glykogen kyselina mléčná, tuk a soli, ztrácejí se vitamíny B1, B6, klesá obsah vápníku a fosforu a ztrácí se vitamín C;
při dušení dochází ke ztrátám vitamínu B1 a vitamínu C;
při pečení se ztrácí vitamín B1, B2 a C;
při smažení dochází ke změnám aromatických látek i menší ztrátě minerálních látek, přítomnost tuku zvyšuje energetickou hodnotu stravy a zhoršuje její stravitelnost;
ZMĚNY BIOLOGICKÉ HODNOTY POTRAVIN PŘI JEJICH UCHOVÁNÍ
V průběhu skladování čerstvé potraviny ztrácejí vodu a v menší míře se znehodnocují základní živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy. Ve větší míře se ztrácejí i vitamíny.
Některé potraviny během skladování dozrávají – sýry, ovoce.
Je nutné při skladování potravin dodržovat teplotu, správné osvětlení a přiměřenou vlhkost.