HOSPODÁRNOST PŘI ZACHÁZENÍ S POTRAVINAMI

Při práci s potravinami je důležité hledisko ekonomické. S potravinami zacházíme tak, aby nevznikly zbytečné finanční ztráty. Sledujeme hledisko etické, protože zbytečné plýtvání potravinami je v civilizované společnosti považováno za nemorální.

Ke ztrátám dochází v následujících případech:

Potraviny znehodnocené nešetrnou přípravou jsou nepoužitelné, proto dochází k ekonomickým ztrátám.

ZMĚNY BIOLOGICKÉ HODNOTY POTRAVIN PŘI JEJICH ZPRACOVÁNÍ

 Změny biologické hodnoty v potravinách probíhají při:

 Změny při předběžné úpravě potravin

 Předběžná úprava potravin spočívá v:

 Přítomnost světla narušuje vitamín A, B2, C. Změnám podléhají tuky, při styku potravin s vodou vznikají velké biologické ztráty vyluhováním minerálních látek a vitamínů.

 

Změny biologické hodnoty při vlastní přípravě pokrmů

Většinu potravin zpracováváme tepelně.

ZMĚNY BIOLOGICKÉ HODNOTY POTRAVIN PŘI JEJICH UCHOVÁNÍ

V průběhu skladování čerstvé potraviny ztrácejí vodu a v menší míře se znehodnocují základní živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy. Ve větší míře se ztrácejí i vitamíny.

Některé potraviny během skladování dozrávají – sýry, ovoce.

Je nutné při skladování potravin dodržovat teplotu, správné osvětlení a přiměřenou vlhkost.