VITAMÍNY

 

Vitamíny jsou látky vyskytující se v rostlinných a živočišných produktech. Mají ochrannou funkci. Organismus si je nedovede vytvořit sám (s výjimkou A a K), proto bychom měli myslet na přísun vitamínů. Rozdělujeme je na vitamíny:

 

-         rozpustné v tucích – A, D, E, K

 

-         rozpustné ve vodě – skupiny B (B1, B2, B6, B12), C, PP, H

 

Pokud pravidelně nedoplňujeme stravu vitamíny, může nastat:

 

·       Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínů a nastává snížená odolnost proti nakažlivým chorobám;

 

·       Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů;

 

 

Vitamíny rozpustné v tucích

 

Vitamín A

       vyskytuje se hlavně v živočišných potravinách – v játrech, v másle, mléce a mléčných výrobcích;

       v rostlinných potravinách se vyskytuje provitamín karoten – meruňky, špenát, mrkev, paprika, salát aj.;

       nedostatek vitamínu A způsobuje poruchy zraku;

 

Vitamín D

       je obsažen v rybím tuku, vejcích, másle a vnitřnostech;

       nedostatek způsobuje řídnutí kostí (křivici), zvracením, nechutenstvím a hubnutím;

Vitamín E

       vyskytuje se v rostlinných olejích, obilných klíčcích, ve vejcích, v mase, játrech;

       při jeho nedostatku dochází k poruchám krvetvorby, k nervovým poruchám;

 

Vitamín K

       vyskytuje se v zelené zelenině, v květáku, v hrášku;

       v organismu podporuje srážlivost krve;

 

Vitamíny rozpustné ve vodě

 

Vitamín B1

       vyskytuje se pod slupkou v obilovinách, semenech a luštěninách, v obilných klíčcích, droždí, vepřovém mase a mléce;

       u nás se nedostatek (hypovitaminóza) vyskytuje jen vzácně;

Vitamín B2

       je obsažen v játrech, mléce, droždí, vejcích a houbách;

       v lidském organismu zajišťuje růst a obnovu buněk a ovlivňuje funkci štítné žlázy;

Vitamín B6

       vyskytuje se v pšenici, v kukuřice, v kvasnicích, játrech, vejcích, mléce a listové zelenině;

       nedostatek se projevuje poruchami nervového systému a poruchami trávicího traktu;

Vitamín B12

       vyskytuje se v živočišné potravě a v droždí;

       nejbohatší zdroj jsou játra a ledviny;

       nedostatek se projevuje kožními a nervovými poruchami;

 

Vitamín PP

       vyskytuje se ve vnitřnostech, luštěninách, rybách a rajčatech;

       nedostatek se projevuje záněty kůže a průjmy;

 

Vitamín C

       bohatým zdrojem jsou šípky, černý rybíz, jahody lesní, citróny, pomeranče, zelená paprika, petržel, zelí, křen a kapusta;