VITAMÍNY
Vitamíny jsou látky vyskytující se v rostlinných a živočišných produktech. Mají ochrannou funkci. Organismus si je nedovede vytvořit sám (s výjimkou A a K), proto bychom měli myslet na přísun vitamínů. Rozdělujeme je na vitamíny:
- rozpustné v tucích – A, D, E, K
- rozpustné ve vodě – skupiny B (B1, B2, B6, B12), C, PP, H
Pokud pravidelně nedoplňujeme stravu vitamíny, může nastat:
· Hypovitaminóza – částečný nedostatek vitamínů a nastává snížená odolnost proti nakažlivým chorobám;
· Avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů;
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín A
– vyskytuje se hlavně v živočišných potravinách – v játrech, v másle, mléce a mléčných výrobcích;
– v rostlinných potravinách se vyskytuje provitamín karoten – meruňky, špenát, mrkev, paprika, salát aj.;
– nedostatek vitamínu A způsobuje poruchy zraku;
Vitamín D
– je obsažen v rybím tuku, vejcích, másle a vnitřnostech;
– nedostatek způsobuje řídnutí kostí (křivici), zvracením, nechutenstvím a hubnutím;
Vitamín E
– vyskytuje se v rostlinných olejích, obilných klíčcích, ve vejcích, v mase, játrech;
– při jeho nedostatku dochází k poruchám krvetvorby, k nervovým poruchám;
Vitamín K
– vyskytuje se v zelené zelenině, v květáku, v hrášku;
– v organismu podporuje srážlivost krve;
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamín B1
– vyskytuje se pod slupkou v obilovinách, semenech a luštěninách, v obilných klíčcích, droždí, vepřovém mase a mléce;
– u nás se nedostatek (hypovitaminóza) vyskytuje jen vzácně;
Vitamín B2
– je obsažen v játrech, mléce, droždí, vejcích a houbách;
– v lidském organismu zajišťuje růst a obnovu buněk a ovlivňuje funkci štítné žlázy;
Vitamín B6
– vyskytuje se v pšenici, v kukuřice, v kvasnicích, játrech, vejcích, mléce a listové zelenině;
– nedostatek se projevuje poruchami nervového systému a poruchami trávicího traktu;
Vitamín B12
– vyskytuje se v živočišné potravě a v droždí;
– nejbohatší zdroj jsou játra a ledviny;
– nedostatek se projevuje kožními a nervovými poruchami;
Vitamín PP
– vyskytuje se ve vnitřnostech, luštěninách, rybách a rajčatech;
– nedostatek se projevuje záněty kůže a průjmy;
Vitamín C
– bohatým zdrojem jsou šípky, černý rybíz, jahody lesní, citróny, pomeranče, zelená paprika, petržel, zelí, křen a kapusta;