VEJCE
Vejce patří z hlediska výživy k nejhodnotnějším
potravinám. Obsahují látky živící, sytící i ochranné. V domácnostech i ve
veřejném stravování se používají výhradně vejce slepičí. V současné době jsou
oblíbena křepelčí vajíčka pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů.
|
|
![]() |
Složení
· Bílkoviny – plnohodnotné · Tuky - ve žloutku je lehce stravitelný· Minerální látky – fosfor, vápník, železo · Vitamíny A, D, E, K, B2 · Voda |
Struktura vajíčka
·
skořápka
Jakost a třídění vajec
·
Čerstvá – nesmějí být starší 30
dní ode dne třídění a třídí se podle jakosti do I. a II. třídy jakosti
označované
Vejce EXTRA A a A jsou tříděna podle hmotnosti: XL – velmi velká tj. nad 73 gramů L – velká tj. 63 – 73 gramů M – střední tj.53 – 63 gramů S – malá tj. pod 53 gramů
· Chladírenská – musí mít vlastnosti vajec tříděných, se vzduchovou bublinou max. 5 mm
· Konzervovaná – nakládaná a sušená |
Nejjakostnější jsou vejce čerstvá. Jakost závisí na:
- druhu slepice
- druhu a jakosti krmiva
- roční době – nejlepší jsou na jaře
- výběhu slepic a hygieně farem
· Prosvěcováním – čerstvá vejce mají průhledný bílek. Zkažená vejce mají výrazně tmavé skvrny.
· Ponořováním vajec do 10 % roztoku kuchyňské soli
- čerstvá vejce klesají ke dnu
- zkažená obsahují plyny, které vznikají rozkladem bílkovin, takže plavou na povrchu
Přestože jsou vejce obalena skořápkou, mohou způsobit rozsáhlé nákazy salmonelózy. Optimální podmínky jsou např. ve výrobnách zmrzliny a provozovnách hromadného stravování. Při teplotě 37 °C a vysoké vlhkosti v kuchyni dochází k průniku salmonel vaječnou skořápkou během 6 minut. Při práci s vejci je proto nutné dbát na zásady:
· nevytloukat vejce přímo do jedné nádoby
· vytlučená vejce skladovat co nejkratší dobu
· vejce dostatečně tepelně opracovat
Vejce chráníme před orosením, neumýváme je a neukládáme je do vlhkého prostředí. Skladujeme v chladu a temnu. Je nutné se vyvarovat větším teplotním výkyvům.
ü Neukládáme do blízkosti aromatického zboží.
ü Skladujeme při teplotě + 5 až + 18 °C.
ü Vejce se ukládají špičkou dolů.
· Jako samostatný pokrm – vařená, smažená, sázená
· Jako doplněk k pokrmům – k luštěninám, zelenině
· K úpravě těst a moučníků
· Ke zdobení studených i teplých pokrmů
· Zavářka do polévek, jemnění omáček a polévek