UMĚLÁ SLADIDLA
![]() |
Nežádoucí následky vysoké spotřeby sacharózy (obezita, cukrovky), nás nutí sladit jinými sladidly než cukrem. Nahrazují cukr. Dodávají pokrmu sladkou chuť, ale nemají žádnou výživnou hodnotu. Jsou určeny pro nemocné cukrovkou, kteří nesmějí používat cukr. Jsou vyráběna ve formě tablet, jako tekutá nebo sypká sladidla. Náhražky cukru jsou potraviny, které mohou používat diabetici k vaření, pečení a slazení potravy místo cukru.
|
· Sorbit – je vhodný pro diabetiky. Na trhu je taky pod názvem Diabit. Získává se z ostružin a některých druhů ovoce. Sladivost v porovnání se sacharózou je asi poloviční.
· Sacharín - je 300 krát sladší než cukr a neobsahuje žádné jouly
· Kandisin – je sladký sirup bez nežádoucích příchutí, i při vyšších teplotách zůstává sladký
· Aspartam – je asi 200krát sladší než cukr
· Cyklamát
· Usal
· všechna jsou bez kalorií
· nepoškozují zuby
· pro diabetiky jsou nenahraditelná
· mohou pomoci při odbourávání přebytečné tělesné hmotnosti