TVAROH
Tvaroh je
sražená sýrovina z mléka.
Řadíme
do skupiny kyselých sýrů. Proces mléčného kysání probíhá buď samovolně nebo po
naočkování smetanového zákvasu.
|
Druhy tvarohu
Podle způsobu výroby
konzumní (určený k přímému užívání)
průmyslový
Podle konzistence
tvrdé
měkké
Podle obsahu tuku
tučné
suché
Výroba tvarohu
Výroba kyselého tvarohu – přirozeně zkysané mléko se zahřívá při teplotě 28 °C až 32 °C. Když se odděluje sýrovina od syrovátky, přecedí se přes tkaninu. Syrovátka se nechá vykapat nebo se vylisuje.
Výroba sladkého tvarohu – do sladkého mléka se přidá syřidlo - chimozin tj. výtažek ze sliznice žaludku sajících telat, které srazí kasein. Chuť je sladká.
Použití tvarohu
měkký tvaroh se hodí k úpravě sladkých i slaných pomazánek, jako náplň do těst a pro úpravu moučných jídel
tvrdý tvaroh se používá na sypání různých pokrmů
oba druhy se dále zpracovávají na sýry