TVAROH

 

 

 

Tvaroh je sražená sýrovina z mléka.  Řadíme do skupiny kyselých sýrů. Proces mléčného kysání probíhá buď samovolně nebo po naočkování smetanového zákvasu.
 

 

Tvaroh mäkký hrudkovitý vákuovo balený

 

Druhy tvarohu

 

Podle způsobu výroby

Podle konzistence

 

Podle obsahu tuku

  

 

Výroba tvarohu

Výroba kyselého tvarohu – přirozeně zkysané mléko se zahřívá při teplotě 28 °C až 32 °C. Když se odděluje sýrovina od syrovátky, přecedí se přes tkaninu. Syrovátka se nechá vykapat nebo se vylisuje.

 

Výroba sladkého tvarohu – do sladkého mléka se přidá syřidlo - chimozin tj. výtažek ze sliznice žaludku sajících telat, které srazí kasein. Chuť je sladká.

 

Použití tvarohu

měkký tvaroh se hodí k úpravě sladkých i slaných pomazánek, jako náplň do těst a pro úpravu moučných jídel

tvrdý tvaroh se používá na sypání různých pokrmů

oba druhy se dále zpracovávají na sýry