TUKY
Tuky jsou součástí všech buněk, dále jsou potřebné například k tvorbě hormonů, správné funkci nervového systému, kůže, žlučníku, vstřebávání některých vitamínů. Dva základní druhy tuků podle původu, živočišné a rostlinné, se liší obsahem mastných kyselin a nežádoucího cholesterolu. Ten je obsažen jen v tucích, jejichž původem je živočišná říše. Obecně platí, že čím je tuk měkčí, tím je pro lidský organismus vhodnější.
Rozdělujeme na:
· živočišné – obsahuje každý živočich, shromažďuje se pod kůží a okolo vnitřností;
· rostlinné – nachází se v plodech a semenech např. len, ořechy, slunečnicová semena, olivy, avokádo;
Co bychom měli vědět?
Nevhodnou kuchyňskou úpravou tj. působením vysokých teplot, se tuk přepaluje a vznikají tak zdraví škodlivé látky, které podporují vznik rakoviny.
Doporučená denní spotřeba je 1 - 2 lžíce volných tuků, z toho polovina olejů za syrova.
JAK NA TO?
– Pečivo mažeme jen velmi tence
– K mazání využíváme pomazánkové máslo nebo nízkotučný tavený sýr
– Omezujeme maštění příloh, používáme různé druhy zálivek
– Připravujeme saláty s olejovou zálivkou
– Omezujeme zahušťování jíškou