TUKY

 

Tuky jsou součástí všech buněk, dále jsou potřebné například k tvorbě hormonů, správné funkci nervového systému, kůže, žlučníku, vstřebávání některých vitamínů. Dva základní druhy tuků podle původu, živočišné a rostlinné, se liší obsahem mastných kyselin a nežádoucího cholesterolu. Ten je obsažen jen v tucích, jejichž původem je živočišná říše. Obecně platí, že čím je tuk měkčí, tím je pro lidský organismus vhodnější.

 

Rozdělujeme na:

 

·       živočišné – obsahuje každý živočich, shromažďuje se pod kůží a okolo vnitřností;

·       rostlinné – nachází se v plodech a semenech např. len, ořechy, slunečnicová semena, olivy, avokádo;

Co bychom měli vědět?

 

Nevhodnou kuchyňskou úpravou tj. působením vysokých teplot, se tuk přepaluje a vznikají tak zdraví škodlivé látky, které podporují vznik rakoviny.

 

 

Doporučená denní spotřeba je 1 - 2 lžíce volných tuků, z toho polovina olejů za syrova.

 

 JAK NA TO?

       Pečivo mažeme jen velmi tence

       K mazání využíváme pomazánkové máslo nebo nízkotučný tavený sýr

       Omezujeme maštění příloh, používáme různé druhy zálivek

       Připravujeme saláty s olejovou zálivkou

       Omezujeme zahušťování jíškou