TĚSTOVINY

 

Těstoviny jsou výrobky ze syrového těsta, upravené tvarováním a sušené.

Těstoviny jsou trvanlivé, mají rychlou a jednoduchou přípravu a dobrou stravitelnost.

 

Výroba

Připravují se těstovinové – hrubé pšeničné mouky . K mouce přidáme vodu a vejce. Vypracujeme těsto, které vyválíme na tenké pláty, které pak krájíme na různé tvary.

 

Druhy těstovin

 

Podle složení

·       vaječné (3 – 5 vaječné, tzn. kolik bylo použito vajec na 1kg mouky)

·       vaječné s mlékem

·       bezvaječné

·       rýžové – nudle, papír, skleněné nudle (z Číny)

 

Podle tvaru

·       Cannelloni – italské těstoviny ve tvaru duté válcovité trubky, která se plní a zapéká v troubě

·       Pastina – nejrůznější drobné těstoviny různého tvaru, jako zavářka do polévky

·       Lasagne – široká těstovina, možnost zapékání s mletým masem

 

Podle délky

·       dlouhé

·       středně dlouhé

·       krátké

 

Plněné

·       Ravioli – těstovinové taštičky, plní se špenátem a sýrem nebo pikantním mletým masem. Podávají se jako příloha nebo se zavařují do polévky.

·       Tortellini >jsou těstoviny plněné hovězím a vepřovým masem, sýrem

 

Podle barvy

·       červené – barvené rajčatovou šťávou

·       zelené – barvené špenátem

·       oranžová – barvené karotkou

Pro dietní stravování se používají bezlepkové těstoviny tj. mouka je nahrazena bezlepkovou surovinou, která neobsahuje lepek (bílkovina).

 

 

Co bychom měli vědět?

Vždy vaříme „al dente“ (z ital. "na zub") tzn., že po uvaření zůstávají na skusu mírně tuhé.

 

 

Použití v kuchyni

 

Těstoviny se používají jako zavářka, do salátů, zapečené těstoviny, samostatné pokrmy sladké či slané, s omáčkami, jako příloha, jako předkrm teplý nebo studený.