SÝRY
Sýry jsou mléčné výrobky ze sladkého nebo kyselého tvarohu.
Rozdělení sýrů
· Měkké sýry
- čerstvé sýry: žervé, imperiál
- zrající sýry: Romadúr, pivní sýr, olomoucké tvarůžky
-
tavené sýry: smetanový, se žampióny, s koprem, pórkem, Apetito, Tomík,
Fit aj.
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
|
· Plísňové sýry
- s plísní uvnitř (rokfórová plíseň – Niva)
- s plísní na povrchu i uvnitř – Breese Blue
· Tavené sýry
Vyrábějí se tavením různých bochníků sýra ementálského nebo moravského. Do tavených sýrů se přidává šunka, zelenina, smetana, pažitka atd.
· Tvrdé sýry
- Ementálský – původem švýcarský, je vyroben z plnotučného mléka s přídavkem smetany, zraje 1 rok, uvnitř těsta jsou oka po CO2, který se vytváří při zrání
- Moravský bochník
- Eidam
- Parmazán – italský sýr, zraje 2 až 4 roky
· Ovčí
Brynza, Liptovský sýr, Parenica – slabě uzený, Oštěpek
Použití sýrů v kuchyni
Sýry používáme při přípravě samostatných pokrmů – smažený sýr, nákypy, déle jako pomazánky na chléb, přísady do polévek, teplých i studených předkrmů, salátů, do těsta nebo po jídle jako dezert.
Skladování sýrů
Sýry skladujeme v chladírnách při teplotě + 2 až + 12 °C. Musí být zabaleny, aby nedocházelo k osychání, okorání a plesnivění.