SÝRY

 

Sýry jsou mléčné výrobky ze sladkého nebo kyselého tvarohu.

 

Rozdělení sýrů

 

·       Měkké sýry

-         čerstvé sýry: žervé, imperiál

-         zrající sýry: Romadúr, pivní sýr, olomoucké tvarůžky

-         tavené sýry: smetanový, se žampióny, s koprem, pórkem, Apetito, Tomík, Fit aj.
 

     
 

 

·       Plísňové sýry

-         s plísní uvnitř (rokfórová plíseň – Niva)

-         s plísní na povrchu i uvnitř – Breese Blue

       

·       Tavené sýry

Vyrábějí se tavením různých bochníků sýra ementálského nebo moravského. Do tavených sýrů se přidává šunka, zelenina, smetana, pažitka atd.

 

·       Tvrdé sýry

-         Ementálský – původem švýcarský, je vyroben z plnotučného mléka s přídavkem smetany, zraje 1 rok, uvnitř těsta jsou oka po CO2, který se vytváří při zrání

-         Moravský bochník

-         Eidam

-         Parmazán – italský sýr, zraje 2 až 4 roky

 

·       Ovčí

Brynza, Liptovský sýr, Parenica – slabě uzený, Oštěpek

 

Použití sýrů v kuchyni

 

Sýry používáme při přípravě samostatných pokrmů – smažený sýr, nákypy, déle jako pomazánky na chléb, přísady do polévek, teplých i studených předkrmů, salátů, do těsta nebo po jídle jako dezert.

 

Skladování sýrů

 

Sýry skladujeme v chladírnách při teplotě + 2 až + 12 °C. Musí být zabaleny, aby nedocházelo k osychání, okorání a plesnivění.