SKLADOVÁNÍ POTRAVIN

 

Skladování potravin se věnuje velká pozornost. Pro kvalitní skladování potravin je rozhodující:

 

·       Teplota skladovacích prostor

·       Vlhkost a čistota ovzduší

·       Čistota vybavení

·       Možnost větrání skladu

 

Jaké známe druhy skladů?

Suché sklady

Teplota: + 18 °C

 

Skladujeme: cukr, olej, pochutiny, pečivo, obiloviny, luštěniny,

 

Zásada: okna jsou opatřena síťovinou proti hmyzu a skla jsou natřena modrou barvou.

 

Chladné sklady
 

 

Teplota: přirozená

 

Skladujeme: brambory, ovoce, zelenina, vejce, kompoty a nápoje

 

Zásada: v tomto skladu převládá vysoká vlhkost a musí být dokonale větrány

 

 

Chlazené sklady

Teplota: 0 °C až + 10 °C

 

Skladujeme: maso, drůbež, zvěřina, cukrářské výrobky, mléčné výrobky, masné výrobky

 

Zásada: skladujeme vše odděleně

 

Mrazící sklady

 

 

Teplota: - 18 °C až – 22 °C

Skladujeme: maso, ryby, pečivo, zeleninu, ovoce, polotovary, atd. Vše lze skladovat dlouhodobě.

 

 

 

 

Zásady správného skladování potravin

 

·       Potraviny ukládáme do vhodných skladů

·       Pravidelně kontrolujeme jakost potravin

·       Zpracováváme vždy potraviny, které byly uskladněny nejdříve

·       Vadné potraviny ze skladu musíme odstranit

·       Aromatické látky (např.koření) skladujeme odděleně

·       S potravinami nesmíme skladovat jiné zboží (čistící prostředky)

·       Kontrolujeme teplotu a vlhkost skladu

·       Ve skladu dodržujeme hygienu

 

HYGIENA PŘI MANIPULACI S POTRAVINAMI

 

Každý pracovník, který pracuje s potravinami je povinen se nechat vyšetřit lékařem tj. podrobí se vstupní prohlídce a osvojí si znalosti z hygienického minima. Lékař vystaví zdravotní průkaz, který je uložen u vedoucího na pracovišti.

 

Mimořádnou lékařskou prohlídku je pracovník povinen absolvovat pokud:

 

       Je postižen průjmovým onemocněním nebo hnisavým onemocněním

       Vyskytne-li se na pracovišti průjmové onemocnění

       Nařídí-li to orgán hygienické služby