SACHARIDY
Zdrojem sacharidů jsou rostlinné potraviny – obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina, ovoce aj. Jsou to cukry a škroby.
Rozdělujeme je na
· jednoduché cukry – hroznový a ovocný cukr;
· složité – řepný, mléčný a sladový cukr;
· polysacharidy – škroby a vláknina;
Škrob známe rostlinný a živočišný.
- rostlinný škrob se vyskytuje v bramborách;
- živočišný škrob (glykogen) se vyskytuje v mase a játrech;
Vláknina je nestravitelná část potravin. Svým mechanickým působením urychluje vyprazdňování střev a tak zlepšuje trávení.
Je obsažena v rostlinných
potravinách – zelenině, ovoci, obilninách (celozrnné pečivo).
Co bychom měli vědět?
Nadbytek sacharidů je v organismu přeměněn na tuk, který způsobuje obezitu.