SACHARIDY

 

Zdrojem sacharidů jsou rostlinné potraviny – obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina, ovoce aj. Jsou to cukry a škroby.

 

Rozdělujeme je na

 

·       jednoduché cukry – hroznový a ovocný cukr;

·       složité – řepný, mléčný a sladový cukr;

·       polysacharidy – škroby a vláknina;

Škrob známe rostlinný a živočišný.

-         rostlinný škrob se vyskytuje v bramborách;

-         živočišný škrob (glykogen) se vyskytuje v mase a játrech;

  

Vláknina je nestravitelná část potravin. Svým mechanickým působením urychluje vyprazdňování střev a tak zlepšuje trávení.

Je obsažena v rostlinných potravinách – zelenině, ovoci, obilninách (celozrnné pečivo).

 

 

Co bychom měli vědět?

Nadbytek sacharidů je v organismu přeměněn na tuk, který způsobuje obezitu.