SACHARIDY
Zdrojem sacharidů jsou rostlinné potraviny – obiloviny, luštěniny, brambory, zelenina, ovoce aj. Jsou to cukry a škroby.
Rozdělujeme je na
· jednoduché cukry – hroznový a ovocný cukr;

· složité – řepný, mléčný a sladový cukr;

· polysacharidy – škroby a vláknina;


Škrob známe rostlinný a živočišný.
- rostlinný škrob se vyskytuje v bramborách;
- živočišný škrob (glykogen) se vyskytuje v mase a játrech;

Vláknina je nestravitelná část potravin. Svým mechanickým působením urychluje vyprazdňování střev a tak zlepšuje trávení.
Je obsažena v rostlinných
potravinách – zelenině, ovoci, obilninách (celozrnné pečivo).

Co bychom měli vědět?
![]()
Nadbytek sacharidů je v organismu přeměněn na tuk, který způsobuje obezitu.