Potraviny můžeme rozdělit podle původu do dvou základních skupin:
Rostlinné potraviny – zelenina, ovoce, houby, luštěniny, obiloviny, rostlinné tuky, cukr, většina pochutin.
Vlastnosti potravin rostlinného původu:
-
jsou významným zdrojem
minerálních látek
-
jsou zdrojem ve vodě
rozpustných vitamínů – vitamíny skupiny B (B1, B2, B6,
B12)
-
mají vyšší obsah
sacharidů tj. cukrů a škrobů
-
menší obsah bílkovin
(neplnohodnotných)
Živočišné potraviny – maso, ryby, vejce, mléko, některé tuky – máslo, sádlo.
Vlastnosti potravin živočišného původu obsahují:
-
vyšší podíl tuků
-
plnohodnotné bílkoviny
-
v tuku rozpustné
vitamíny – A, D, E, K
Co bychom měli vědět? |
Příliš vysoká spotřeba živočišných potravin způsobuje nárůst výskytu civilizačních chorob – obezita, cukrovka, onemocnění cév, jater a ledvin, rakovina tlustého střeva aj. |
|
Podstatou zdravé výživy je pestrá a vyvážená strava, která se skládá z přiměřeného množství živočišných i rostlinných potravin.