ROZDĚLENÍ POTRAVIN PODLE PŮVODU

 Potraviny můžeme rozdělit podle původu do dvou základních skupin:

Rostlinné potraviny – zelenina, ovoce, houby, luštěniny, obiloviny, rostlinné tuky, cukr, většina pochutin.

 

Vlastnosti potravin rostlinného původu:
-
         jsou významným zdrojem minerálních látek
-
         jsou zdrojem ve vodě rozpustných vitamínů – vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12)
-
         mají vyšší obsah sacharidů tj. cukrů a škrobů
-
         menší obsah bílkovin (neplnohodnotných)

Živočišné potraviny – maso, ryby, vejce, mléko, některé tuky – máslo, sádlo.

 

Vlastnosti potravin živočišného původu obsahují:
-
         vyšší podíl tuků
-
         plnohodnotné bílkoviny
-
         v tuku rozpustné vitamíny – A, D, E, K

 

Co bychom měli vědět?

Příliš vysoká spotřeba živočišných potravin způsobuje nárůst výskytu civilizačních chorob – obezita, cukrovka, onemocnění cév, jater a ledvin, rakovina tlustého střeva aj.

 

Podstatou zdravé výživy je pestrá a vyvážená strava, která se skládá z přiměřeného množství živočišných i rostlinných potravin.