KOŘENÍ

 

Koření řadíme mezi povzbudivé pochutiny. Koření jsou různě upravené části některých rostlin většinou ponechané v přírodním stavu, které se jen suší nebo mechanicky zpracovávají. Vyznačují se typickou a výraznou chutí i vůní, které jim dodávají éterické oleje. Ke koření můžeme počítat i některé druhy zeleniny jako je např. česnek, křen, cibule, kopr a nesmíme zapomínat ani na čerstvé naťové koření, které obsahuje velké množství vitamínu C.

 

Význam koření

Koření povzbuzuje chuť k jídlu a vylučování trávicích šťáv a tím podporuje dobré trávení.

 

Druhy koření

 

Části rostlin

Koření

Plody a semena

pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, kmín, jalovec, paprika, koriandr

Květy a poupata

kapary, šafrán, hřebíček, muškátový květ

Kůra

skořice

Listy a natě

bobkový list, majoránky, tymián, estragon

Oddenky

kurkuma, zázvor, puškvorec

 

Některé druhy koření jsou silně dráždivé, protože obsahují alkaloidy. Nedoporučují se proto nemocným s poruchami žaludku a střev (pálivá paprika) a malým dětem.

 

Plody a semena

 

·       Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu.

 

·       Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.

·       Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek.

 

·       Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná.

 

·       Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.

 

·       Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, ochucujeme polévky, těsta a maso.

 

·       Fenykl – podobný jako kmín.

 

·       Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek.

 

·       Koriandr – užití stejné jako u anýzu.

 

·       Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny.

 

Květy

 

·       Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť.

 

·       Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.

 

·       Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů.

 

Listy

 

·       Majoránka – je rozemletá nať, používá se k ochucení masných pokrmů, polévek a uzenářských výrobků.

 

·       Bobkový list – je z listů vavřínu, přidáváme do polévek,omáček a ke konzervovaným okurek.

 

·       Tymián – používá se při přípravě masných pokrmů.

 

Kůra

 

·       Skořice – na trh se dodává buď v celku do rourky stočená nebo mletá. Uplatňuje se při přípravě pečiva, kompotů a likérů.

 

Oddenky

 

·       Zázvor – na trh se dodává loupaný, neloupaný a mletý. Používá se při přípravě likérů, cukrovinek a pokrmů.

 

·       Kurkuma – obsahuje žluté, v tuku a lihu rozpustné a zdraví neškodlivé barvivo; užívá se při výrobě másla, margarínů, sýrů a likérů.

 

·       Puškvorec – používá se při výrobě žaludečních likérů, uplatňuje se v cukrářství.

 

Směsi koření

 

Obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát. Známe např. tyto druhy:

·       kari koření

·       chilli koření

·       směs koření do mletých mas

·       grilovací koření

·       ďábelská směs

·       gulášové koření

·       koření na těstoviny a rýži

·       houbové koření

·       koření na svařování vína

·       koření na pizzu


 

Skladování koření

 

Koření se na trh dodává vážené nebo balené, Skladovat se má v chladných, suchých, dobře větraných prostorách, kde se nevyskytují plísně ani poživatiny intenzivního zápachu.

Skladujeme v dobře uzavřených nádobách, odděleně od jednotlivých druhů a ostatních potravin, aby se neporušila jeho vůně.

 

Nesprávným skladováním vznikají vady, které činí koření nepoužitelným. Zvětralé koření ztrácí svou typickou chuť a vůni. Je také často napadáno živočišnými škůdci, hmyzem, který do něj klade vajíčka – může obsahovat bakterie salmonely.