KAKAO A ČOKOLÁDA
Kakao
Kakao je červeně hnědý jemný prášek, který se vyrábí z kakaových bobů pocházející z Jižní Ameriky.
Plod kakaovníku obsahuje semena – boby, které se vyloupnou, fermentují, suší, praží a semelou na kakaovou hmotu. Z kakaové hmoty se vylisuje kakaové máslo a zůstane kakaový koláč, který se rozemele na kakaový prášek.
Kakaová hmota obsahuje: kakaové máslo, bílkoviny, škrob, třísloviny a minerální látky – hořčík. V kakau je theobromin tj. látka, která má příznivý vliv na lidský organismus.
Čokoláda
Čokoláda je směs kakaové hmoty, kakaového másla, cukru a přísad.
Výroba čokolády – rozemleté kakaová hmota, práškový cukr, kakaové máslo a chuťové přísady (vanilka, koření), sušené mléko a smetana se promíchají, dále se čokoláda konšuje míšením při zvýšených teplotách. Přitom se přidává kakaové máslo a lecitin.
Konšování: konšováním se čokoláda zjemní a díky jemu se snadno rozpouští.
Čokoládová hmota se ještě tekutá odlévá do pevných forem, ve kterých se zchladí až do ztuhnutí. Tak vznikají rozličné tvary – tabulky, tyčinky a různé tvary.
Použití čokolády a kakaa
Kakaové nápoje, do moučníků, krémů, aj.