KAKAO A ČOKOLÁDA

 

Kakao

Kakao je červeně hnědý jemný prášek, který se vyrábí z kakaových bobů pocházející z Jižní Ameriky.

Plod kakaovníku obsahuje semena – boby, které se vyloupnou, fermentují, suší, praží a semelou na kakaovou hmotu. Z kakaové hmoty se vylisuje kakaové máslo a zůstane kakaový koláč, který se rozemele na kakaový prášek.

 

Kakaová hmota obsahuje: kakaové máslo, bílkoviny, škrob, třísloviny a minerální látky – hořčík. V kakau je theobromin tj. látka, která má příznivý vliv na lidský organismus.

 

Čokoláda

Čokoláda je směs kakaové hmoty, kakaového másla, cukru a přísad.

 

Výroba čokolády – rozemleté kakaová hmota, práškový cukr, kakaové máslo a chuťové přísady (vanilka, koření), sušené mléko a smetana se promíchají, dále se čokoláda konšuje míšením při zvýšených teplotách. Přitom se přidává kakaové máslo a lecitin.

Konšování: konšováním se čokoláda zjemní a díky jemu se snadno rozpouští.

Čokoládová hmota se ještě tekutá odlévá do pevných forem, ve kterých se zchladí až do ztuhnutí. Tak vznikají rozličné tvary – tabulky, tyčinky a různé tvary.

 

Použití čokolády a kakaa

Kakaové nápoje, do moučníků, krémů, aj.