ČAJ

 

Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj.

Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance (Cejlon), v Číně, Japonsku, Indonésii, Keňi a Tanzanii, Turecku, Brazílii a V Gruzii a Arménii.

 

Složení čajových lístků

 

Thein – látka podobná kofeinu

Třísloviny

Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík

Vitamíny – skupiny B, A, C a P

 

Druhy čaje

 

Druhy pravého čaje podle stupně fermentace:

 

Co je to fermentace?

Fermentace je oxidační a kvasný proces šťávy při teplotě kolem 40 °C. Způsobuje změny barvy čajových lístků a vytvoření charakteristického aróma čaje. Fermentace se ukončí sušením čajových lístků.

 

·       Černý (fermentovaný) čaj – prodělal úplnou fermentaci, nálev je silně aromatický, zlatožlutý až zlatohnědý.

 

·       Žlutý – čaj se vyrábí krátkou fermentací a následným sušením, velmi vonný.

 

·       Zelený – čajové lístky se hned po natrhání blanšírují tj. spařují vodní parou, poté se svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.

 

·       Bílý čaj květový (stříbrný) – je čaj s příměsí kvítků čajovníků.

 

 

·       Bylinné a ovocné čaje – jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje. Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva.

Druhy - máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa.

 

Rooibos a červené lapacho jsou dovážené bylinné čaje, které obsahují mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek.

 

Skladování

 

Čaje snadno pohlcují vlhko a přijímají cizí vůně a pachy, proto je skladujeme v uzavřených nádobách.