ČAJ
Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj.
Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance (Cejlon), v Číně, Japonsku, Indonésii, Keňi a Tanzanii, Turecku, Brazílii a V Gruzii a Arménii.
Složení čajových lístků
Thein – látka podobná kofeinuTřísloviny Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík Vitamíny – skupiny B, A, C a P
Druhy čajeDruhy pravého čaje podle stupně fermentace:
Co je to fermentace? Fermentace je oxidační a kvasný proces šťávy při teplotě kolem 40 °C. Způsobuje změny barvy čajových lístků a vytvoření charakteristického aróma čaje. Fermentace se ukončí sušením čajových lístků.
· Černý (fermentovaný) čaj – prodělal úplnou fermentaci, nálev je silně aromatický, zlatožlutý až zlatohnědý.
· Žlutý – čaj se vyrábí krátkou fermentací a následným sušením, velmi vonný.
· Zelený – čajové lístky se hned po natrhání blanšírují tj. spařují vodní parou, poté se svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.· Bílý čaj květový (stříbrný) – je čaj s příměsí kvítků čajovníků.
· Bylinné a ovocné čaje – jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje. Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva. Druhy - máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa. Rooibos a červené lapacho jsou dovážené bylinné čaje, které obsahují mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek.
Skladování
Čaje snadno pohlcují vlhko a přijímají cizí vůně a pachy, proto je skladujeme v uzavřených nádobách.
|