PEČIVO

 

Pečivo se připravuje z nízkovymletých, zejména pšeničné nebo žitné mouky různých tvarů a druhů.

Pečivo se vyrábí z mouky, vody, mléka, droždí, soli, cukru, tuku, vajec a přísad – koření (kmín), mandlí, rozinek, ořechů. Jako kypřidlo se používá prášek do pečiva, soda, vaječný bílek. Těsto se tvaruje a peče.

 

Rozdělení

 

Podle surovin a způsobu zpracování pekařské pečivo dělíme:

 

Běžné pečivo

·       beztukové (vodové) – veky, bulky, dalamánky

·       mléčné pečivo – rohlíky, housky, žemle, veky

 

Máslové pečivo

·       hladké

·       formované - pletené

 

Jemné pečivo

·       výrobky z kynutého těsta – vánočky, koláče, záviny, buchty, hřebeny

·       výrobky z listového těsta – záviny, šátečky, hřebeny

·       výrobky z křehkého těsta – řezy, košíčky, kolečka

Trvanlivé

·       perníky, sušenky, piškoty, suchary,oplatky, slané pečivo – různých tvarů a různých příchutí

 

 

Co bychom měli vědět?

Na strouhanku používáme jen dobře usušené vodové pečivo, protože tuk obsažený v tukovém pečivu rychle žlukne.