Pečivo se připravuje z nízkovymletých, zejména pšeničné nebo žitné mouky různých tvarů a druhů.
Pečivo se vyrábí z mouky, vody, mléka, droždí, soli, cukru, tuku, vajec a přísad – koření (kmín), mandlí, rozinek, ořechů. Jako kypřidlo se používá prášek do pečiva, soda, vaječný bílek. Těsto se tvaruje a peče.
Podle surovin a způsobu zpracování pekařské pečivo dělíme:
· beztukové (vodové) – veky, bulky, dalamánky
· mléčné pečivo – rohlíky, housky, žemle, veky
· hladké
· formované - pletené
· výrobky z kynutého těsta – vánočky, koláče, záviny, buchty, hřebeny
· výrobky z listového těsta – záviny, šátečky, hřebeny
· výrobky z křehkého těsta – řezy, košíčky, kolečka
· perníky, sušenky, piškoty, suchary,oplatky, slané pečivo – různých tvarů a různých příchutí
Co bychom měli vědět?
Na strouhanku používáme jen dobře usušené vodové pečivo, protože tuk obsažený v tukovém pečivu rychle žlukne.