VÍNO
![]() |
Víno je alkoholický nápoj připravovaný alkoholickým kvašením moštu z plodů hroznového vína nebo jiného ovoce.
Víno se obvykle podává před jídlem nebo k jídlu. Obecně platí, že: – bílá vína se hodí k zeleninovým pokrmům, rybám, bílému masu a k sýrům; – sladká vína k dezertům; – červená vína podáváme k tmavému masu, zvěřině a tučné drůbeži, vnitřnostem, mletým masům a těstovinám; – růžové víno jako aperitiv, rybám nebo jehněčímu – dezertní a aromatizovaná vína podáváme jako aperitiv nebo po jídle;
|
· Bílé víno se vyrábí z bílého, růžového nebo i z červeného druhu vinných hroznů. Nesmí obsahovat přírodní červené barvivo, které se nachází ve slupkách.
Druhy: Mũller Thurgau, Muškát moravský, Vlašský ryzlink, Tramín, Vetlínské zelené, Rulandské šedé, atd.
· Červené vína je vyráběno z modrých hroznů. Může mít červenou nebo červenofialovou barvu. Barvivo poskytují slupky vinných bobulí.
Druhy: Frankovka, Zweigeltrebe, Burgundské modré, Svatovavřinecké, Portugalské modré, atd.
· Růžové víno je vyrobené z bílých nebo červených hroznů, které se smíchá.
Druhy: Cabernet Franc rosé, atd.
Suché víno – obsahuje 4 g až 9 g cukru v 1 litru.
Polosuché – obsahuje 12 g až 18 g cukru v 1 litru.
Polosladké – obsahuje 45 g zbytkového cukru v 1 litru.
Sladké – obsahuje minimálně 45 g cukru na 1 litr.
· Stolní vína – není označeno názvem odrůdy, ani názvem vinařské oblasti, obce, je označeno jménem výrobce.
· Jakostní víno – je vyrobeno z hroznů registrovaných moštových odrůd. Je nabízeno ve dvou druzích:
- odrůdové
- známkové
· Přívlastkové víno je vyrobeno z jedné odrůdy hroznů vinné révy. Známe tyto druhy:
- kabinet
- pozdní sběr
- výběr z hroznů
- slámové
- ledové
· Šumivé víno se vyznačuje obsahem oxidu uhličitého. Vyrábí se dokvašováním vína v lahvích nebo v tancích za přidání menšího množství cukru.
Označení „šampaňské“ se obecně pro tento typ vína nesmí používat. Jde o obchodní značku vína pěstovaného a vyráběného pouze ve francouzské oblasti Champagne (šampaň).
Označení šumivého vína podle obsahu cukru:
- Brut natur – přírodně tvrdé
- Brut – tvrdé
- Extra dry – zvlášť suché
- Sec – suché
- Demi sec – polosuché
- Doux - sladké
· Perlivé víno nesmí být označováno jako šumivé víno. Vyrábí se sycením stolních nebo jakostních vín oxidem uhličitým tj. CO2.
· Aromatizované víno se vyrábí z hroznového moštu a ochucuje se přírodními aromaty – bylinami, kořením atd. Těmto vínům se také říká vermut, pokud bylo víno ochuceno pelyňkem a přislazeno karamelizovaným cukrem.
Druhy: Metropol, Cinzano, Martini, Cora.
· Likérové víno se vyrábí z vína, hroznového moštu, směsí obojího nebo z vinného destilátu.
· Vinné směsi se vyrábějí scelováním tj. mícháním již hotových vín. Tímto se získávají chuťově a aromaticky zajímavé směsi vín.
· Ovocná vína se vyrábějí z ostatních druhů ovoce – víno jablečné, rybízové apod.
Lahvová vína se skladují podle druhu vína při teplotě od + 5 °C do + 15 °C. Lahve s korkovou zátkou se skladují naležato. Sklad má mít přiměřenou vlhkost a dobré větrání.
Druhotné kvašení je způsobeno vyšším obsahem cukru a teplotou nad + 15 °C při skladování.
Bílkovinný zákal vzniká při rychlém střídání teplot.
Kříslovatění - na povrchu červeného vína se vytvoří povlak, který klesá ke dnu.
Octovatění – způsobují bakterie octového kvašení používá se při výrobě vinného octa.
Změny barvy a chuti