VÍNO

 

Víno je alkoholický nápoj připravovaný alkoholickým kvašením moštu z plodů hroznového vína nebo jiného ovoce.

 

Víno se obvykle podává před jídlem nebo k jídlu. Obecně platí, že:

       bílá vína se hodí k zeleninovým pokrmům, rybám, bílému masu a k sýrům;

       sladká vína k dezertům;

       červená vína podáváme k tmavému masu, zvěřině a tučné drůbeži, vnitřnostem, mletým masům a těstovinám;

       růžové víno jako aperitiv, rybám nebo jehněčímu

       dezertní a aromatizovaná vína podáváme jako aperitiv nebo po jídle;

 

 

Rozlišení vína podle barvy

 

·       Bílé víno se vyrábí z bílého, růžového nebo i z červeného druhu vinných hroznů. Nesmí obsahovat přírodní červené barvivo, které se nachází ve slupkách.

Druhy: Mũller Thurgau, Muškát moravský, Vlašský ryzlink, Tramín, Vetlínské zelené, Rulandské šedé, atd.

 

·       Červené vína je vyráběno z modrých hroznů. Může mít červenou nebo červenofialovou barvu. Barvivo poskytují slupky vinných bobulí.

Druhy: Frankovka, Zweigeltrebe, Burgundské modré, Svatovavřinecké, Portugalské modré, atd.

 

·       Růžové víno je vyrobené z bílých nebo červených hroznů, které se smíchá.

Druhy: Cabernet Franc rosé, atd.

 

Rozlišení vína podle obsahu cukru

 

Suché víno – obsahuje 4 g až 9 g cukru v 1 litru.

Polosuché – obsahuje 12 g až 18 g cukru v 1 litru.

Polosladké – obsahuje 45 g zbytkového cukru v 1 litru.

Sladké – obsahuje minimálně 45 g cukru na 1 litr.

 

Typy vína podle způsobu zpracování

 

·       Stolní vína – není označeno názvem odrůdy, ani názvem vinařské oblasti, obce, je označeno jménem výrobce.

 

·       Jakostní víno – je vyrobeno z hroznů registrovaných moštových odrůd. Je nabízeno ve dvou druzích:

 

-         odrůdové

-         známkové

 

·       Přívlastkové víno je vyrobeno z jedné odrůdy hroznů vinné révy. Známe tyto druhy:

-         kabinet

-         pozdní sběr

-         výběr z hroznů

-         slámové

-         ledové

 

·       Šumivé víno se vyznačuje obsahem oxidu uhličitého. Vyrábí se dokvašováním vína v lahvích nebo v tancích za přidání menšího množství cukru.

Označení „šampaňské“ se obecně pro tento typ vína nesmí používat. Jde o obchodní značku vína pěstovaného a vyráběného pouze ve francouzské oblasti Champagne (šampaň).

Označení šumivého vína podle obsahu cukru:

-         Brut natur – přírodně tvrdé

-         Brut – tvrdé

-         Extra dry – zvlášť suché

-         Sec – suché

-         Demi sec – polosuché

-         Doux - sladké

 

·       Perlivé víno nesmí být označováno jako šumivé víno. Vyrábí se sycením stolních nebo jakostních vín oxidem uhličitým tj. CO2.

 

·       Aromatizované víno se vyrábí z hroznového moštu a ochucuje se přírodními aromaty – bylinami, kořením atd. Těmto vínům se také říká vermut, pokud bylo víno ochuceno pelyňkem a přislazeno karamelizovaným cukrem.

Druhy: Metropol, Cinzano, Martini, Cora.

 

·       Likérové víno se vyrábí z vína, hroznového moštu, směsí obojího nebo z vinného destilátu.

 

·       Vinné směsi se vyrábějí scelováním tj. mícháním již hotových vín. Tímto se získávají chuťově a aromaticky zajímavé směsi vín.

 

·       Ovocná vína se vyrábějí z ostatních druhů ovoce – víno jablečné, rybízové apod.

 

Skladování vína

 

Lahvová vína se skladují podle druhu vína  při teplotě od + 5 °C do + 15 °C. Lahve s korkovou zátkou se skladují naležato. Sklad má mít přiměřenou vlhkost a dobré větrání.

 

Vady vína

 

Druhotné kvašení je způsobeno vyšším obsahem cukru a teplotou nad + 15 °C při skladování.

Bílkovinný zákal vzniká při rychlém střídání teplot.

Kříslovatění - na povrchu červeného vína se vytvoří povlak, který klesá ke dnu.

Octovatění – způsobují bakterie octového kvašení používá se při výrobě vinného octa.

Změny barvy a chuti