PIVO
Pivo je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením za pomocí kvasinek. Obsahuje alkohol a oxid uhličitý tj. CO2. Pivo je přírodní produkt a nesmí se do něj přidávat chemické prostředky. Nejdůležitější vlastností piva je pěnivost, čirost, barva, chuť a vůně.
· piva z příliš měkké vody bývají málo výrazná
· tvrdé vody poskytují chuť drsnou až nelahodnou
V mnoha případech se voda pro výrobu piva upravuje na potřebný stupeň tvrdosti.
JEČMEN
Z ječmene se vyrábí slad. Druhy sladovnických ječmenů:
· velkozrnný
· střední zrno
· krátkozrnný
Chmel je liánovitá rostlina, která dává pivu příjemnou hořkou chuť a vůni, zvětšuje trvanlivost a pěnivost piva.
Pivní kvasinky jsou jednobuněčné rostliny, které zkvašují cukerné roztoky. Cukr se mění na alkohol a kysličník uhličitý (CO2).
K výrobě piva je třeba slad a ten se vyrábí z ječmene. Výroba sladu je poměrně složitá. Naučíme se vyjmenovat fáze výroby sladu a stručně tyto fáze popsat.
Když máme vyrobený slad, dále se pivo vyrábí v následujících etapách:
· vaření
· kvašení
· dokvašování
· stáčení
Tyto etapy si také stručně popíšeme.
1. Čištění a třídění ječmene
- ječmen se zbavuje plevele a prachu
- poté se rozdělí na zrna stejné velikosti, protože zrna musí vyklíčit stejně
2. Máčení ječmene v náduvníku
- náduvník je nádoba s vypouštěcím zařízením
- ječmen se zde máčí po dobu 2 – 3 dnů
3. Klíčení ječmene na humnech
- humna jsou místnost s kamennou podlahou a zatemněnými okny
- ječmen se zde rozprostře do 20 – 30 cm vysoké vrstvy
- k vyklíčení ječmene je třeba: vlhkost, správnou teplotu a kyslík
4. Sušení a pražení zeleného sladu
- po vyklíčení ječmene vzniká v zrnu slad
- slad se suší na hvozdu
- hvozd je vysoká, věžovitá stavba s topeništěm
- lad se rozprostře do bedýnek, kterými prochází horký vzduch a takto se slad suší a praží
5. Odkličování sušeného sladu
- usušený slad se zbavuje kořínků a klíčků na stroji
- kořínky a klíčky se používají ke krmení dobytka
- vyrobený slad se dále čistí a leští
Výroba
piva zahrnuje 4 hlavní etapy, jenž si popíšeme:
· vystírací káď – zde se slad mísí s vodou;
· rmutovací kotel – rmutování probíhá při bodu varu;
· scezovací káď – vyrobený rmut se zde nechá ustát a poté se přes filtrační vrstvu, kterou tvoří odpad ze zrn ječmene, sladina nechá protéct do mladinového kotle;
· mladinový kotel – zde se vaří sladina s chmelem a vzniká mladina;
2. Kvašení piva – probíhá ve spilce tj. kvasírna, do níž se přidají pivní kvasinky, jejichž činností vzniká alkohol a CO2. Kvašení probíhá 4 – 5 dnů.
3. Dokvašování piva – probíhá v tancích o obsahu 100 – 300 hl.
4. Stáčení piva – pivo se stáčí přes filtry do dopravních nádob.
Pivo členíme podle:
· surovin – ječmenné, pšeničné;
· barvy – světlé, tmavé, řezané;
· extraktu v mladině – stupňovitost a to – 10 °, 12 °, 14 °, …,
· Speciální piva – speciální piva se označují minimálně 13°, prodávané v pivovaru U Fleků, 14° Velkopopovický kozel, 19° Pardubický Porter – obsahuje kořen lékořice;
· Černá piva
· Dietní a nízkoalkoholická piva – Pito, dia pivo, pivo bez alkoholu;
· Kvasnicové pivo
Pivo skladujeme v chladných skladech vyhrazených pouze pro pivo při teplotě + 7 °C až + 10 °C. Sklady musí být čisté, podlahy i stěny omyvatelné.
Zákal, nízká pěnivost.