PIVO

 

Pivo je nápoj vyrobený alkoholickým kvašením za pomocí kvasinek. Obsahuje alkohol a oxid uhličitý tj. CO2. Pivo je přírodní produkt a nesmí se do něj přidávat chemické prostředky. Nejdůležitější vlastností piva je pěnivost, čirost, barva, chuť a vůně.

 

Suroviny na výrobu piva

 

VODA

Ovlivňuje chuť piva. Na jeho jakost má vliv složení vody tzn., kolik obsahuje minerálních látek.

·       piva z příliš měkké vody bývají málo výrazná

·       tvrdé vody poskytují chuť drsnou až nelahodnou

V mnoha případech se voda pro výrobu piva upravuje na potřebný stupeň tvrdosti.

 

JEČMEN

Z ječmene se vyrábí slad. Druhy sladovnických ječmenů:

·       velkozrnný

·       střední zrno

·       krátkozrnný

 

CHMEL

Chmel je liánovitá rostlina, která dává pivu příjemnou hořkou chuť a vůni, zvětšuje trvanlivost a pěnivost piva.

 

PIVOVARSKÉ KVASNICE - kvasinky

Pivní kvasinky jsou jednobuněčné rostliny, které zkvašují cukerné roztoky. Cukr se mění na alkohol a kysličník uhličitý (CO2).

 

 

 

 

Výroba piva

 

K výrobě piva je třeba slad a ten se vyrábí z ječmene. Výroba sladu je poměrně složitá. Naučíme se vyjmenovat fáze výroby sladu a stručně tyto fáze popsat.

 

Když máme vyrobený slad, dále se pivo vyrábí v následujících etapách:

·       vaření

·       kvašení

·       dokvašování

·       stáčení

 

Tyto etapy si také stručně popíšeme.

 

Výroba sladu

 

1.   Čištění a třídění ječmene

-         ječmen se zbavuje plevele a prachu

-         poté se rozdělí na zrna stejné velikosti, protože zrna musí vyklíčit stejně

 

2.   Máčení ječmene v náduvníku

-         náduvník je nádoba s vypouštěcím zařízením

-         ječmen se zde máčí po dobu 2 – 3 dnů

 

3.   Klíčení ječmene na humnech

-         humna jsou místnost s kamennou podlahou a zatemněnými okny

-         ječmen se zde rozprostře do 20 – 30 cm vysoké vrstvy

-         k vyklíčení ječmene je třeba: vlhkost, správnou teplotu a kyslík

 

4.   Sušení a pražení zeleného sladu

-         po vyklíčení ječmene vzniká v zrnu slad

-         slad se suší na hvozdu

-         hvozd je vysoká, věžovitá stavba s topeništěm

-         lad se rozprostře do bedýnek, kterými prochází horký vzduch a takto se slad suší a praží

 

5.   Odkličování sušeného sladu

-         usušený slad se zbavuje kořínků a klíčků na stroji

-         kořínky a klíčky se používají ke krmení dobytka

-         vyrobený slad se dále čistí a leští

 

  

Výroba piva

 


Výroba piva zahrnuje 4 hlavní etapy, jenž si popíšeme:

1.   Vaření piva – probíhá ve varně, ve které se jsou čtyři nádoby:

 

·       vystírací káď – zde se slad mísí s vodou;

·       rmutovací kotel – rmutování probíhá při bodu varu;

·       scezovací káď – vyrobený rmut se zde nechá ustát a poté se přes filtrační vrstvu, kterou tvoří odpad ze zrn ječmene, sladina nechá protéct do mladinového kotle;

·       mladinový kotel – zde se vaří sladina s chmelem a vzniká mladina;

 

2.   Kvašení piva – probíhá ve spilce tj. kvasírna, do níž se přidají pivní kvasinky, jejichž činností vzniká alkohol a CO2. Kvašení probíhá 4 – 5 dnů.

 

3.   Dokvašování piva – probíhá v tancích o obsahu 100 – 300 hl.

 

4.   Stáčení piva – pivo se stáčí přes filtry do dopravních nádob.

 

Typy piva

Pivo členíme podle:

·       surovin – ječmenné, pšeničné;

·       barvy – světlé, tmavé, řezané;

·       extraktu v mladině – stupňovitost a to – 10 °, 12 °, 14 °, …,

 

Druhy piva

·       Světlé pivo – většinou 8°, vyrábí Starobrno, Gambrinus;

·       Ležáky – 12°, Starobrno, Staropramen, Velkopopovický kozel, Budvar, 11°;

·       Speciální piva – speciální piva se označují minimálně 13°, prodávané v pivovaru U Fleků, 14° Velkopopovický kozel,  19° Pardubický Porter – obsahuje kořen lékořice;

·       Černá piva

·       Dietní a nízkoalkoholická piva – Pito, dia pivo, pivo bez alkoholu;

·       Kvasnicové pivo

 

Skladování piva

Pivo skladujeme v chladných skladech vyhrazených pouze pro pivo při teplotě + 7 °C až + 10 °C. Sklady musí být čisté, podlahy i stěny omyvatelné.

 

Vady piva

Zákal, nízká pěnivost.