MLÝNSKÉ VÝROBKY - MOUKA A KRUPICE

 

Mouka – je výrobek získaný semletím obilných zrn pšenice, ječmene, ovsa nebo kukuřice.

Mouka a krupice se získávají rozemíláním obilných zrn na různou hrubost. Dále se zrno drtí na mouku a prosívá.

 

Mouka obsahuje – bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerální látky – vápník, hořčík, železo, vitamín B1 a B2.

 

Druhy mouky

 

·       Hrubá mouka – používá se k vaření (knedlíky, noky, těstoviny);

·       Polohrubá mouka – je vhodná k pečení;

·       Hladká mouka – je nejjemnější, používá se na některé moučníky, obalování, zásmažky;

·       Celozrnná mouka – je semletá z celého zrna, je biologicky hodnotná, ale pro vyšší obsah vlákniny hůře stravitelná;

 

Skladování mouky a krupice

 

Skladování mouky je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Snadno přijímá vlhkost a cizí pachy.

Skladujeme v suchých, chladných, tmavých dobře větraných místnostech nejlépe v regálech. Chráníme ji před škůdci – jsou to myši, moli a roztoči.

 

Použití mouky a krupice v kuchyni

 

Mouka i krupice má v kuchyni široké využití. Používáme ji k:

       přípravě moučníků

       zahušťování polévek a omáček

       přípravě zavářek a vložek do polévek

       pečení chleba a pečiva

       obalování

       kaší