Mouka a krupice se získávají rozemíláním obilných zrn na různou hrubost. Dále se zrno drtí na mouku a prosívá.
· Hrubá mouka – používá se k vaření (knedlíky, noky, těstoviny);
· Polohrubá mouka – je vhodná k pečení;
· Hladká mouka – je nejjemnější, používá se na některé moučníky, obalování, zásmažky;
· Celozrnná mouka – je semletá z celého zrna, je biologicky hodnotná, ale pro vyšší obsah vlákniny hůře stravitelná;
Skladování mouky je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Snadno přijímá vlhkost a cizí pachy.
Skladujeme v suchých, chladných, tmavých dobře větraných místnostech nejlépe v regálech. Chráníme ji před škůdci – jsou to myši, moli a roztoči.
Mouka i krupice má v kuchyni široké využití. Používáme ji k:
– přípravě moučníků
– zahušťování polévek a omáček
– přípravě zavářek a vložek do polévek
– pečení chleba a pečiva
– obalování
– kaší