MLÉKO
Mléko je základní a důležitá potravina. Mléko je výměšek mléčných žláz savců v době laktace, tedy kojení mláďat.
Pro zpracování se používá mléko kravské, kozí a ovčí. Do prodejen přichází mléko pouze kravské.
Složení mléka – mléko obsahuje:
· Bílkoviny plnohodnotné – kasein (dodává mléku zbarvení) · Tuk · Mléčný cukr – laktózu · Minerální látky – vápník, hořčík, draslík, zinek, měď, selen, železo, mangan a jód · Vitamíny – B1, B2, C a A, D, E, K · Voda
|
|
Mléko je hlavním dodavatelem vápníku, který je prevencí proti řídnutí kostí a dalších minerálních látek.
Na trh se dodává mléko čerstvé, s prodlouženou trvanlivostí (7 – 10 dní) a trvanlivé (2 – 3 měsíce) a mléka ochucená – kakaové, s ovocnými přísadami atd.
Podle obsahu tuku rozdělujeme mléko · Odstředěné – obsah tuku max. 0,5 % · Nízkotučné – obsah tuku max. 1,5 % · Polotučné – s tučností 2 % · Plnotučné – s obsahem tuku 3,5 %
·
Selské – s minimálním obsahem tuku
|
|
Jakost mléka závisí na těchto okolnostech
· na druhu dobytka · na hodnotě krmiva · na době dojení – polední a večerní bývá tučnější · na zdravotním stavu dobytka · na laktační době – po porodu dává dobytek více mléka · na hygieně a čistotě chlévů · na hygienickém zacházení s mlékem
|
|
Skladování mléka
Sklady určené ke skladování mléka musí být čisté, dobře větrané, suché, bez plísní a prachu. Při kuchyňském zpracování mléka je třeba si uvědomit, že se jedná o potravinu, která se velmi lehce infikuje škodlivými mikroorganismy a lehce přijímá cizí pachy.
Použití mléka v kuchyni
Mléko se používá jako teplý či studený nápoj, pro přípravu kakaa nebo bílé kávy. Mléko přidáváme do těst, kaší, polévek, marinád, omáček, pudinků, zmrzlin a dalších pokrmů.
|
|