MLÉKO

 

Mléko je základní a důležitá potravina. Mléko je výměšek mléčných žláz savců v době laktace, tedy kojení mláďat.

Pro zpracování se používá mléko kravské, kozí a ovčí. Do prodejen přichází mléko pouze kravské.

Složení mléka – mléko obsahuje:

 

·       Bílkoviny plnohodnotné – kasein (dodává mléku zbarvení)

·       Tuk

·       Mléčný cukr – laktózu

·       Minerální látky – vápník, hořčík, draslík, zinek, měď, selen, železo, mangan a jód

·       Vitamíny – B1, B2, C a A, D, E, K

·       Voda

 

 

Význam mléka pro lidský organismus

 

Mléko je hlavním dodavatelem vápníku, který je prevencí proti řídnutí kostí a dalších minerálních látek.

 

Základní druhy mléka

 

Na trh se dodává mléko čerstvé, s prodlouženou trvanlivostí (7 – 10 dní) a trvanlivé (2 – 3 měsíce) a mléka ochucená – kakaové, s ovocnými přísadami atd.

 

Podle obsahu tuku rozdělujeme mléko

·       Odstředěné – obsah tuku max. 0,5 %

·       Nízkotučné – obsah tuku max. 1,5 %

·       Polotučné – s tučností 2 %

·       Plnotučné – s obsahem tuku 3,5 %

·       Selské – s minimálním obsahem tuku
3,5 % – 4 %

 

 

Jakost mléka závisí na těchto okolnostech

 

·       na druhu dobytka

·       na hodnotě krmiva

·       na době dojení – polední a večerní bývá tučnější

·       na zdravotním stavu dobytka

·       na laktační době – po porodu dává dobytek více mléka

·       na hygieně a čistotě chlévů

·       na hygienickém zacházení s mlékem

 

 

Skladování mléka

 

Sklady určené ke skladování mléka musí být čisté, dobře větrané, suché, bez plísní a prachu. Při kuchyňském zpracování mléka je třeba si uvědomit, že se jedná o potravinu, která se velmi lehce infikuje škodlivými mikroorganismy a lehce přijímá cizí pachy.

 

Použití mléka v kuchyni

 

Mléko se používá jako teplý či studený nápoj, pro přípravu kakaa nebo bílé kávy. Mléko přidáváme do těst, kaší, polévek, marinád, omáček, pudinků, zmrzlin a dalších pokrmů.