|
MINERÁLNÍ LÁTKY
|
|
Minerální látky jsou součástí tkání, zubů a krve. Jejich nedostatek může vážně poškodit zdraví. Ve stravě musí být dodávány pravidelně a v přiměřeném množství.
Nejdůležitější minerální látky jsou vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek a železo.
Mezi minerální látky řadíme i stopové prvky a tím je např. jód.
Vápník
– je důležitý pro zdravou stavbu kostí a zubů;
– nejvíce vápníku obsahují mléko, sýry, luštěniny, ořechy, petržel, mrkev, zelí;
– nedostatek způsobuje u dětí zpomalení růstu, křivici, křeče a zhoršenou srážlivost krve;
Hořčík
– vyskytuje se z rostlinných potravin – kakao, ořechy, zelenina, luštěniny, obiloviny;
– nedostatek způsobuje křeče, psychické problémy, nespavost, padání vlasů, únavu, bolesti svalů a kloubů;
Sodík
– nejvíce sodíku je v sýrech, ve vejcích a v játrech, hlavním zdrojem je kuchyňská sůl;
– při déle trvajícím nedostatku dochází k selhání oběhového systému;
– naopak příliš mnoho soli způsobuje vysoký tlak;
Draslík
– nachází se především ve svalech, hlavním zdrojem jsou ovoce, zelenina, mléko, luštěniny a ořechy;
– nedostatek či nadbytek způsobuje poruchy činnosti srdečního svalu;
Zinek
– vyskytuje se v játrech, droždí, houbách, luštěninách, česneku, dýňových semenech, obilovinách a mase
– nedostatek se projevuje zpožděním růstu, zpomalením pohlavního vývoje a špatným hojením ran
– je důležitý pro obranyschopnost těla, chrání před infekcí a záněty;
Jód
- je významný pro činnost štítné žlázy a složkou hormonů v lidském těle;
- vyskytuje se v mořských rybách, v mléce, v sýrech;
- dlouhodobý nedostatek způsobuje poruchy štítné žlázy – dochází k jejímu zvětšení, únavě a tloustnutí;
- jódem se obohacuje sůl;