MINERÁLNÍ LÁTKY



 

Minerální látky jsou součástí tkání, zubů a krve. Jejich nedostatek může vážně poškodit zdraví. Ve stravě musí být dodávány pravidelně a v přiměřeném množství.

Nejdůležitější minerální látky jsou vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek a železo.

Mezi minerální látky řadíme i stopové prvky a tím je např. jód.

 

Vápník

       je důležitý pro zdravou stavbu kostí a zubů;

       nejvíce vápníku obsahují mléko, sýry, luštěniny, ořechy, petržel, mrkev, zelí;

       nedostatek způsobuje u dětí zpomalení růstu, křivici, křeče a zhoršenou srážlivost krve;

 

Hořčík

       vyskytuje se z rostlinných potravin – kakao, ořechy, zelenina, luštěniny, obiloviny;

       nedostatek způsobuje křeče, psychické problémy, nespavost, padání vlasů, únavu, bolesti svalů a kloubů;

     

Sodík

       nejvíce sodíku je v sýrech, ve vejcích a v játrech, hlavním zdrojem je kuchyňská sůl;

       při déle trvajícím nedostatku dochází k selhání oběhového systému;

       naopak příliš mnoho soli způsobuje vysoký tlak;

 

Draslík

       nachází se především ve svalech, hlavním zdrojem jsou ovoce, zelenina, mléko, luštěniny a ořechy;

       nedostatek či nadbytek způsobuje poruchy činnosti srdečního svalu;

 

Zinek

       vyskytuje se v játrech, droždí, houbách, luštěninách, česneku, dýňových semenech, obilovinách a mase

       nedostatek se projevuje zpožděním růstu, zpomalením pohlavního vývoje a špatným hojením ran

       je důležitý pro obranyschopnost těla, chrání před infekcí a záněty;

Jód

-         je významný pro činnost štítné žlázy a složkou hormonů v lidském těle;

-         vyskytuje se v mořských rybách, v mléce, v sýrech;

-         dlouhodobý nedostatek způsobuje poruchy štítné žlázy – dochází k jejímu zvětšení, únavě a tloustnutí;

-         jódem se obohacuje sůl;