MED
Med je včelí produkt. Včely sbírají šťávu z květů a v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů. Med je vysoce energeticky hodnotná potravina, lehce stravitelná, s vysokou biologickou hodnotou. Využívá se jako sladidlo, jako pochoutka, při výrobě pečiva a perníku. Hodí se pro výživu dětí, rekonvalescentů a sportovců.
· Cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza
· Bílkoviny – malé množství
· Voda
· Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo
· Vitamíny – B2, A a C
· Aromatické a barvící látky
· Enzymy
· Lesní med – tmavý: má medově hnědou barvu, chuť po pryskyřici
· Luční med – má medově žlutou barvu a vůni po lučních květech
· Lipový med – má žlutavou barvu
· Akátový med – je skoro bezbarvý až světle žlutý
· Med z květů ovocných stromů – má světlé odstíny, snadno krystalizuje
· Jetelový med – je bezbarvý až zlatožlutý, příjemné chuti a vůně
· Vřesový med – je červené, granátové až červenohnědé barvy, má silnou příjemnou vůni a chuť. Je velmi hustý a zůstává dlouho tekutý.
Nejvhodnější pro uložení medu jsou skleněné, kameninové a porcelánové nádoby, které musí být dobře uzavřeny. Sklady musí být čisté, bez cizích zápachů, s teplotou + 20 °C.