MED

 

Med je včelí produkt. Včely sbírají šťávu z květů a v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů. Med je vysoce energeticky hodnotná potravina, lehce stravitelná, s vysokou biologickou hodnotou. Využívá se jako sladidlo, jako pochoutka, při výrobě pečiva a perníku. Hodí se pro výživu dětí, rekonvalescentů a sportovců.

 

Složení z hlediska fyziologie výživy

 

·       Cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza

·       Bílkoviny – malé množství

·       Voda

·       Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo

·       Vitamíny – B2, A a C

·       Aromatické a barvící látky

·       Enzymy

 

Druhy medu

 

·       Lesní med – tmavý: má medově hnědou barvu, chuť po pryskyřici

 

·       Luční med – má medově žlutou barvu a vůni po lučních květech

 

·       Lipový med – má žlutavou barvu

 

·       Akátový med – je skoro bezbarvý až světle žlutý

 

·       Med z květů ovocných stromů – má světlé odstíny, snadno krystalizuje

 

·       Jetelový med – je bezbarvý až zlatožlutý, příjemné chuti a vůně

 

·       Vřesový med – je červené, granátové až červenohnědé barvy, má silnou příjemnou vůni a chuť. Je velmi hustý a zůstává dlouho tekutý.

 

Skladování

 

Nejvhodnější pro uložení medu jsou skleněné, kameninové a porcelánové nádoby, které musí být dobře uzavřeny. Sklady musí být čisté, bez cizích zápachů, s teplotou + 20 °C.