VEPŘOVÉ MASO
Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, má vyšší energetickou hodnotu v porovnání s jinými druhy masa. Nejchutnější maso je z vepřů 7 – 10 měsíců starých.
Dělení vepřového masa
Vepřové maso zařazujeme do tří jakostních tříd:
I. jakostní třída – kýta, pečeně, panenská svíčková
II. jakostní třída – krkovička, plec, přední část bůčku
III. jakostní třída – zadní část bůčku, kolínka, hlava, lalok, nožičky
Použití vepřového masa v kuchyni
· Malá selata – 10 kg se pečou v celku
![]() |
1- kýta s kostí,
bez kosti – dusíme, pečeme, smažíme, na minutky, rolády; 2- kotlety - pečeně – pečeme, dusíme, na mletí; 3- svíčková panenská – na minutky, na pečení; 4- plec s kostí, bez kosti – dusíme, pečeme, smažíme jako minutky; 5- krkovička – pečeme, smažíme; 6- bůček, žebírko – pečeme, dusíme, nadíváme, na mletí a rolády; 7- kolínko – na vaření, na rosoly, k přípravě tlačenek; 8- nožičky – vaříme, k přípravě rosolu; 9- vepřová hlava s lalokem – vaříme, k přípravě ovaru, rosolu, prejty, tlačenky, jitrnice; |
Vepřové sádlo
Syrové sádlo dělíme:
· hřbetní sádlo – je vrstva uložena okolo páteře;
· vnitřní sádlo (plstní) – se nachází v dutině břišní, v její bederní páteři, jsou v ní uloženy ledviny;
· střevní sádlo – je tuková tkáň získaná z okruží;
· ořez z kruponů – jsou kostky tkáně získané při seřezávání stažené vepřové kůže;
Sádlo nakrájíme na kostky, podlijeme vodou a škvaříme. Vyškvařené sádlo slijeme, škvarky upotřebíme např. do bramboráků, na pomazánky, plněné bramborové knedlíky se škvarky apod.
Vyškvařené sádlo uložíme v chladnu a temnu. Používáme ho ke smažení apod.
Slanina
· Slanina uzená s kůží – se vyrábí z vyššího sádla, která se nasolí, nechá se uležet a pak se zvolna udí.
· Slanina uzená bez kůže – se vyrábí ze hřbetního sádla.
· Anglická slanina – se připravuje speciální úpravou vykostěné části vepřového bůčku.
Slanina se používá při úpravě mnoha druhů masa, zvěřiny, drůbeže, paštik, galantin. Suchá masa protýkáme slaninou. Některé druhy drůbeže i pernaté zvěřiny obalujeme do plátků slaniny. Pokrm tím získá lepší chuť a zvyšuje se energetická hodnota.
Vepřové droby – játra, jazyk, mozek, ledvinky, plíce, slezina, srdce.
Vedlejší části – krev, střeva.