RYBY
Rybí maso je vysoce hodnotná potravina, která poskytuje organismu stavební materiál, energii a ochranné látky. Po vhodné tepelné úpravě je lehce stravitelné. Je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky – fosfor, vápní a mořské ryby obsahují jód. Tučné rybí maso obsahuje vitamíny A a D.
Je dietní potravinou, zejména pro ty, kteří trpí kornatěním cév a dnou.
Po chuťové stránce jsou nejkvalitnější středně velké ryby žijící v proudících vodách. Rybí maso je nutné co nejrychleji zpracovat, poněvadž se pro vysoký obsah vody rychle kazí.
Ryby rozlišujeme podle původu:
· Sladkovodní
· mořské
· Okoun – maso je bílé, pevné, chutné, většinou se smaží;
· Štika – jemné, chutné, (starší kusy jsou tužší), játra štiky jsou považována za lahůdku;
· Úhoř – je hůře stravitelný, nejlepší je o hmotnosti 1 kg. Pozor – krev je jedovatá, musí být důkladně odstraněna;
· Lipan – vynikající šťavnaté maso;
· Pstruh – delikátní maso, drobná lososovitá ryba, má lehce stravitelné, bílé až narůžovělé maso;
· Losos – upravujeme různými způsoby;
· Jeseter – maso je chutné, pevné, často se udí, nasoluje;
· Kapr, amur, tolstolobik, parma, lín, sumec;
Mořské ryby – dodávají organismu minerální látky a vitamíny, proto mají ve výživě člověka zvláštní význam.
Mořské ryby se snadno kazí, proto se mrazí nebo průmyslově zpracovávají. K nám se dovážejí zmrazené, chlazené ledem, či nasolené nebo přicházejí hotové rybí výrobky nebo polotovary.
· Sleď – upravuje se marinováním – zavináče;
· Makrela – uzení, konzervování;
· Treska – filé;
· Sardinky – v oleji, uzené např. šproty;
· Sardel – malá rybička, nakládá se do soli nebo se vyrábí pasta;
· Tuňák – velká ryba, dosahuje délky až 3 metry a hmotnosti 300 kg, má červenou svalovinu podobnou hovězímu masu, zpracováváme uzením nebo do konzerv;
· Mořský ďas – maso je křehké, chutné, připomíná chuť korýšů;