RYBY

 

Rybí maso je vysoce hodnotná potravina, která poskytuje organismu stavební materiál, energii a ochranné látky. Po vhodné tepelné úpravě je lehce stravitelné. Je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky – fosfor, vápní a mořské ryby obsahují jód. Tučné rybí maso obsahuje vitamíny A a D.

Je dietní potravinou, zejména pro ty, kteří trpí kornatěním cév a dnou.

Po chuťové stránce jsou nejkvalitnější středně velké ryby žijící v proudících vodách. Rybí maso je nutné co nejrychleji zpracovat, poněvadž se pro vysoký obsah vody rychle kazí.

 

Rozdělení ryb

 

Ryby rozlišujeme podle původu:

·       Sladkovodní

·       mořské

 

Sladkovodní ryby – se dodávají na trh čerstvé nebo mražené. Při nákupu je třeba sledovat, jestli je ryba opravdu čerstvá. Uhynulá ryba má bledou barvu, zapadlé oči, žábry jsou slepené, světlé, zahleněné a páchnoucí. Maso je měkké a odpadá od kostí.

 

·       Okoun – maso je bílé, pevné, chutné, většinou se smaží;

 

·       Candát – maso je bílé, jemné, křehké, šťavnaté;

 

·       Štika – jemné, chutné, (starší kusy jsou tužší), játra štiky jsou považována za lahůdku;

 

·       Úhoř – je hůře stravitelný, nejlepší je o hmotnosti 1 kg. Pozor – krev je jedovatá, musí být důkladně odstraněna;

 

·       Lipan – vynikající šťavnaté maso;

 

·       Pstruh – delikátní maso, drobná lososovitá ryba, má lehce stravitelné, bílé až narůžovělé maso;

 

·       Losos – upravujeme různými způsoby;

 

·       Jeseter – maso je chutné, pevné, často se udí, nasoluje;

 

·       Kapr, amur, tolstolobik, parma, lín, sumec;

 

Mořské ryby – dodávají organismu minerální látky a vitamíny, proto mají ve výživě člověka zvláštní význam.

Mořské ryby se snadno kazí, proto se mrazí nebo průmyslově zpracovávají. K nám se dovážejí zmrazené, chlazené ledem, či nasolené nebo přicházejí hotové rybí výrobky nebo polotovary.

 

·       Sleď – upravuje se marinováním – zavináče;

 

·       Makrela – uzení, konzervování;

 

·       Treska – filé;

 

·       Sardinky – v oleji, uzené např. šproty;

 

·       Sardel – malá rybička, nakládá se do soli nebo se vyrábí pasta;

 

·       Tuňák – velká ryba, dosahuje délky až 3 metry a hmotnosti 300 kg, má červenou svalovinu podobnou hovězímu masu, zpracováváme uzením nebo do konzerv;

 

·        Mořský ďas – maso je křehké, chutné, připomíná chuť korýšů;