KONZERVY A RYBÍ VÝROBKY

 

Konzervy

 

·       Marinované ryby – sledě, makrely, úhoře, tuňáky. Marináda je speciální lák, do kterého se nakládají ryby po vykostění.

 

·       Polokonzervy – mají omezenou trvanlivost – losos, matjesové řezy, sardelová očka.

 

·       Konzervy – různě upravené ryby nebo jejich části jsou uzavřené v hermetickém obalu a sterilované – v oleji, vlastní šťávě, tomatové omáčce (sardinky, tuňák, šproty apod.).

 

Výrobky z ryb

 

·       Uzené ryby – udí se sledi, makrely, šproty a úhoři;

 

·       Solené ryby – nasolují se sledi (herinek – slaneček);

 

·       Sušené ryby – suší se tresky;

 

·       Marinované zavináče

 

·       Rybí salát

 

·       Ančovičky – vyvržené sardele bez hlaviček a půlené se nakládají do soli. Vyrábí se z nich řezy nebo očka.

 

·       Pečené ryby – sledě vyjmuté ze solné lázně se dvakrát obalují v mouce a pak se pečou na oleji.

 

·       Vařené rybí výrobky – sleď v aspiku, zavináč v aspiku.

 

·       Kaviár – rybí jikry (z jesetera, tresky, lososa)

Černý kaviár se přibarvuje, lososový kaviár má oranžově červenou barvu a jemnou chuť.