KONZERVY A RYBÍ VÝROBKY
Konzervy
· Marinované ryby – sledě, makrely, úhoře, tuňáky. Marináda je speciální lák, do kterého se nakládají ryby po vykostění.
· Polokonzervy – mají omezenou trvanlivost – losos, matjesové řezy, sardelová očka.
· Konzervy – různě upravené ryby nebo jejich části jsou uzavřené v hermetickém obalu a sterilované – v oleji, vlastní šťávě, tomatové omáčce (sardinky, tuňák, šproty apod.).
· Uzené ryby – udí se sledi, makrely, šproty a úhoři;
· Solené ryby – nasolují se sledi (herinek – slaneček);
· Sušené ryby – suší se tresky;
· Marinované zavináče
· Rybí salát
· Ančovičky – vyvržené sardele bez hlaviček a půlené se nakládají do soli. Vyrábí se z nich řezy nebo očka.
· Pečené ryby – sledě vyjmuté ze solné lázně se dvakrát obalují v mouce a pak se pečou na oleji.
· Vařené rybí výrobky – sleď v aspiku, zavináč v aspiku.
· Kaviár – rybí jikry (z jesetera, tresky, lososa)
Černý kaviár se přibarvuje, lososový kaviár má oranžově červenou barvu a jemnou chuť.