Králík domácí
Králíky chovají zejména drobní chovatelé pro vlastní potřebu. Králičí maso je velmi jemné, světlé růžové barvy. Je vhodné pro dietní stravování. Obsahuje značné množství plnohodnotných bílkovin, vitamíny a minerální látky – fosfor.
Upravuje se vařením, dušením, pečením, smažením.
Plemena jsou masná, jatečnokožešinová, kožešinová, vlnonosná.
Dělení králičího masa
· Přední – hlava, krk, plece, hrudí
· Zadní – kýty a hřbet
Z králičích vnitřností se používají játra, ledvinky, plíce a mozeček.
Nutrie
Nutrie pocházejí z Jižní Ameriky a u nás se začaly chovat pro kožešinu. Maso se svým složením podobá masu králičímu, obsahuje ale více tuku. Je velmi chutné, lehce stravitelné, vhodné pro dietní stravování, chutí připomíná telecí maso. Nejchutnější úprava je pečením, vykostěná stehna se používají na řízky a minutky.
Kozí maso
Kozí maso je křehké, má vláknitou strukturu, je lehce stravitelné. Je světlejší barvu než maso skopové. Má nepříjemný zápach – některým lidem může vadit. Na náš trh se téměř nedodává.
Koňské maso
Obsahuje větší množství sacharidů, což způsobuje nasládlou chuť. Je výrazně červené barvy a má dlouhá tvrdá vlákna.
Jateční koně a hříbata se u nás pro masnou užitkovost nechovají. K jatečním účelům jsou využívána pouze zvířata nevhodná pro další chov – zlomená noha.
Koňské maso dělíme jako maso hovězí.