KAŽENÍ A VADY MASA

 

Ke kažení masa dochází nesprávným zacházením, především při skladování. Kažení masa způsobují mikroorganismy – bakterie a plísně.

 

Posuzování masa je velmi náročná činnost, vyžaduje důkladnou přípravu, a proto je provádí specializovaný pracovník.

 

Vady masa

 

·       Cizí zápach – po jiných potravinách nebo s krmiva, po moči, po lécích. Takové maso se vylučuje ze spotřeby.

 

·       Znečištěné maso – k němu dochází při manipulaci, bývá doprovázeno mikrobiologickou infekcí. Pokud se jedná o místní znečištění, je možno maso omýt a postižená místa odřezat. Jinak se vylučuje se spotřeby.

 

·       Znehodnocení vajíčky much a červivění masa – mouchy kladou na povrch masa vajíčka, ze kterých se velmi rychle vylíhnou bílé larvy. Maso je nepoživatelné.

 

·       Zapaření masa – dochází k němu u velkých částí při nesprávném skladování nebo které nebyly po porážce správně vychlazeny, vyznačuje se nepříjemným zápachem. Nutno vyloučit ze spotřeby.

 

·       Hniloba masa – v prvním stadiu se projevuje jako osliznutí, poté se šíří do hloubky. Maso je nepoživatelné.

 

·       Plesnivění – vzniká nesprávným skladováním ve vlhkém, plísní zamořeném prostředí. Maso je nepoživatelné.

 

·       Barevné skvrny – jsou způsobeny činností mikroorganizmů.

 

Za vadné maso se považuje i takové, které je napadeno některými cizopasníky, jako je svalovec a tasemnice.

 

·       Svalovec – je červ, který se dostává do střev a rychle se množí, pokud se jeho zárodky při tepelné úpravě nezničí.

 

·       Tasemnice – se vyvíjí v žaludku a tenkém střevě, kde se z ní může vyvinout až 5 metrů dlouhá dospělá tasemnice.