LUŠTĚNINY

 

Luštěniny jsou plody bobovitých – motýlokvětých rostlin. Energeticky jsou velmi hodnotné. Obsahují rostlinné bílkoviny. Škrob obsažený v luštěninách je obtížněji stravitelný.

 

Složení luštěnin

·       Bílkoviny

·       Sacharidy - škrob (je hůře stravitelný) a vláknina

·       Minerální látky – vápník, draslík a fosfor

·       Vitamíny – B1, provitamín A (karoten), C, E

 

Druhy luštěnin

 

Hrách

·       žlutý, zelený, barevná směs

·       celý, půlený

·       loupaný, neloupaný

 

Fazole

·       bílé, barevné, červené, černé

·       celé, půlené, drcené

·       používáme do salátů, polévek, gulášů

·       syrové klíčky se používají rovněž do salátů

POZOR! Fazolové lusky jsou specialita – řadíme mezi zeleninu!

 

Čočka

·       je nejlépe stravitelná

·       celá, půlená, zlomková

·       drobnozrnná, velkozrnná

·       semena světlejších barev jsou mladší a tedy vhodnější ke kuchyňské úpravě

 

 

 

Sója

Pěstuje se ve více odrůdách, které se liší barvou i velikostí semen. Podobá se fazolím či hrášku. Je velmi bohatá na plnohodnotné bílkoviny. Tuk obsažený v sóji neobsahuje cholesterol. Dodává se celá, půlená, drcená.

 

Sójové výrobky: mouka, sójové maso, mléko, olej, cukrářské výrobky, sterilované sójové boby, sýr Tofu (tou-fu) - vyrábí se srážením sójového mléka a lisováním vzniká sójový sýr

 

ZÁSADY PŘI ÚPRAVĚ LUŠTĚNIN

1.   Přebereme a propláchneme, namáčíme – pokud vodu neslijeme, získáme větší biologickou hodnotu!

2.   Vaříme

3.   Dochutíme

4.   Mechanicky upravíme