LUŠTĚNINY
Luštěniny jsou plody bobovitých – motýlokvětých rostlin. Energeticky jsou velmi hodnotné. Obsahují rostlinné bílkoviny. Škrob obsažený v luštěninách je obtížněji stravitelný.
· Bílkoviny
· Sacharidy - škrob (je hůře stravitelný) a vláknina
· Minerální látky – vápník, draslík a fosfor
· Vitamíny – B1, provitamín A (karoten), C, E
· žlutý, zelený, barevná směs
· celý, půlený
· loupaný, neloupaný
· bílé, barevné, červené, černé
· celé, půlené, drcené
· používáme do salátů, polévek, gulášů
· syrové klíčky se používají rovněž do salátů
· je nejlépe stravitelná
· celá, půlená, zlomková
· drobnozrnná, velkozrnná
· semena světlejších barev jsou mladší a tedy vhodnější ke kuchyňské úpravě
Pěstuje se ve více odrůdách, které se liší barvou i velikostí semen. Podobá se fazolím či hrášku. Je velmi bohatá na plnohodnotné bílkoviny. Tuk obsažený v sóji neobsahuje cholesterol. Dodává se celá, půlená, drcená.
1. Přebereme a propláchneme, namáčíme – pokud vodu neslijeme, získáme větší biologickou hodnotu!
2. Vaříme
3. Dochutíme
4. Mechanicky upravíme