KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY
Kypřící prostředky sou přípravky, které se přidávají do těsta, aby se zvýšila jeho pórovitost, a tím i objem a křehkost pečiva. Kypřené pečivo je lépe stravitelné.
Vyrábí se z melasy*, má světle žlutou barvu, příjemnou vůni a mírně nakyslou chuť. Obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B. Sušené se získává sušením pekařského lisovaného droždí při teplotě +100 až +110 °C. Používá se ke kypření těst, do polévek a do pomazánek.
Vady – změny barvy, vůně a konzistence
Skladování – skladovací teplota od + 4 do +14 °C
Chemické kypřící prostředky
· Uhličitan amonný – bílý prášek, používá se ke kypření sušenek, těst a perníku
·
Kypřící prášek
do pečiva – kypříme palačinková těsta, piškotová těsta, perníky a knedlíky
·
Kypřící prášek
do perníků – kypřící prášek s přídavkem koření
·
Soda jedlá
· Vaječný bílek – sníh – ke kypření piškotového těsta, nákypů
· Sodovka - houskové knedlíky
· Alkohol – rum – koblihy
· Melasa – vzniká při výrobě cukru jako vedlejší produkt