KYPŘÍCÍ PROSTŘEDKY

 

Kypřící prostředky sou přípravky, které se přidávají do těsta, aby se zvýšila jeho pórovitost, a tím i objem a křehkost pečiva. Kypřené pečivo je lépe stravitelné.

 

Droždí

 

Vyrábí se z melasy*, má světle žlutou barvu, příjemnou vůni a mírně nakyslou chuť. Obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B. Sušené se získává sušením pekařského lisovaného droždí při teplotě +100 až +110 °C. Používá se ke kypření těst, do polévek a do pomazánek.

Vady – změny barvy, vůně a konzistence

Skladování – skladovací teplota od + 4 do +14 °C

 Droždí

Chemické kypřící prostředky

 

·       Uhličitan amonný – bílý prášek, používá se ke kypření sušenek, těst a perníku

·       Kypřící prášek do pečiva – kypříme palačinková těsta, piškotová těsta, perníky a knedlíky

·       Kypřící prášek do perníků – kypřící prášek s přídavkem koření
Kypřící prášek do perníku

·       Soda jedlá

·       Vaječný bílek – sníh – ke kypření piškotového těsta, nákypů

·       Sodovka  - houskové knedlíky

·       Alkohol – rum – koblihy

·       Melasa – vzniká při výrobě cukru jako vedlejší produkt