Působením vody, vzduchu, teploty a mikroorganismů podléhají potraviny změnám – kazí se a rozkládají.
Jaké známe příčiny – vlivy kažení potravin?
· teplo – podmiňuje pochody mikroorganismů
· nízká teplota – znehodnocuje např. brambory, které sládnou
· světlo – urychluje žluknutí tuků
· vlhkost – napomáhá při růstu plísní, znehodnocuje cukr a sůl
· kyslík – potraviny vysychají – chléb a pečivo
· plísně – jsou rozpoznatelné pouhým okem, rozrůstají se na povrchu potraviny v podobě vatovitých povlaků bílé, žluté, zelené, hnědočerné až černé barvy. Plísně se tvoří ve vlhkém, nevětraném a teplém prostředí. Ničíme je zahřáním potraviny na bod varu; zamezíme-li přístup vzduchu, omezíme jejich množení.
plíseň
bramborová
· kvasinky – jsou kvasinky, které zkvašují cukr na alkohol a CO2. Vyskytují se ponejvíce na ovoci a ovocných výrobcích. Když se kvašení vyvolá úmyslně, vznikne pivo, víno, droždí a líh.
· baktérie – napadají maso, zeleninu, vejce. Vznikají plyny, které vytvářejí přetlak uvnitř nádoby a nadouvají obaly konzerv. Podle toho poznáme, že je potravina zkažená - nepoživatelná.
· enzymy – pomáhají u dozrávání ovoce, pokud působení enzymů pokračuje, ovoce přezrává a kazí se.
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY
Alimentární nákazy jsou způsobeny požitím závadných potravin. Mohou nastat tato onemocnění:
- průjmové onemocnění
- žloutenka typu A (onemocnění špinavých rukou)
- salmonelóza
- nemoci způsobené červy – tasemnice, roupy
- nemoci přenosné ze zvířat
tasemnice
škrkavka
Otravy vznikají z potravin:
· živočišného původu – botulismus – smrtelná otrava
· rostlinného původu – otravy z hub, otravy těžkými kovy nebo chemikáliemi obsaženými v potravinách, otrava z alkoholických nápojů