PŘÍČINY KAŽENÍ POTRAVIN

 

Působením vody, vzduchu, teploty a mikroorganismů podléhají potraviny změnám – kazí se a rozkládají.

 

Jaké známe příčiny – vlivy kažení potravin?

 

Fyzikálně chemické vlivy

 

·       teplo – podmiňuje pochody mikroorganismů

·       nízká teplota – znehodnocuje např. brambory, které sládnou

·       světlo – urychluje žluknutí tuků

·       vlhkost – napomáhá při růstu plísní, znehodnocuje cukr a sůl

·       kyslík – potraviny vysychají – chléb a pečivo

 

Biologické vlivy

 

·       plísně – jsou rozpoznatelné pouhým okem, rozrůstají se na povrchu potraviny v podobě vatovitých povlaků bílé, žluté, zelené, hnědočerné až černé barvy. Plísně se tvoří ve vlhkém, nevětraném a teplém prostředí. Ničíme je zahřáním potraviny na bod varu; zamezíme-li přístup vzduchu, omezíme jejich množení.

 Phytophthora infestansplíseň bramborová     

 

·       kvasinky jsou kvasinky, které zkvašují cukr na alkohol a CO2. Vyskytují se ponejvíce na ovoci a ovocných výrobcích. Když se kvašení vyvolá úmyslně, vznikne pivo, víno, droždí a líh.

·        baktérie napadají maso, zeleninu, vejce. Vznikají plyny, které vytvářejí přetlak uvnitř nádoby a nadouvají obaly konzerv. Podle toho poznáme, že je potravina zkažená - nepoživatelná.

 

   

·       enzymy – pomáhají u dozrávání ovoce, pokud působení enzymů pokračuje, ovoce přezrává a kazí se.

 

 

 

ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY

 

Alimentární nákazy jsou způsobeny požitím závadných potravin. Mohou nastat tato onemocnění:

-         průjmové onemocnění

-         žloutenka typu A (onemocnění špinavých rukou)

-         salmonelóza

-         nemoci způsobené červy – tasemnice, roupy

-         nemoci přenosné ze zvířat

tasemnice   škrkavka

 

OTRAVY Z POTRAVIN

 

Otravy vznikají z potravin:

 

·       živočišného původu – botulismus – smrtelná otrava

 

·       rostlinného původu – otravy z hub, otravy těžkými kovy nebo chemikáliemi obsaženými v potravinách, otrava z alkoholických nápojů