HOUBY

 

Houby řadíme mezi pochutiny. Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na loukách. Nemají žádnou energetickou hodnotu. Ocenění mají pro svou aromatickou vůni a chuťové látky.

 

Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy NE krájené!

 

 Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky - těžké kovy - rtuť, olovo, kadmium (žampióny).

 

Složení

·       Vody 90 %
·       Tuky 0,5 %
·       Bílkoviny 4 %
·       Minerální látky 1 %
·       Sacharidy 4 %
·       Vitamín – B, D

 

Druhy hub

Jedlé

pravák, žampión, klouzek, křemenáč, liška obecná, ryzec, atd.

Nejedlé

hořké, pálivé – obsahují látky netoxické, ale pro nějakou vlastnost se nedají konzumovat

Jedovaté

po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem

 

Smrtelně jedovaté

muchomůrka zelená, satan

 

 

 
 

 

 

Konzervace

 

Houby konzervujeme různými způsoby: sušením, nakládáním do octového či solného nálevu, sterilací, olejem, mrazením, mléčným kysáním.

Houbové extrakty se připravují rozvařením, konzervují se solí a chemickými konzervačními látkami.

 

Použití hub v kuchyni

 

Houby vždy tepelně upravujeme. Přidáváme je do polévek a omáček, zapékaných pokrmů, omelet, nákypů, mletých mas, paštik, náplní, k drůbeži, do  salátů a pomazánek.

Dušené houby se připravují s vejci, na cibuli, na smetaně, na paprice jako guláše, houbové karbanátky nebo s kroupami jako „houbový kuba“.

Můžeme je plněné zapékat, obalené v mouce nebo trojobalu smažit.

 

 

Co bychom měli vědět?

 

Ve francouzské a italské kuchyni je oblíbený lanýž černý, který roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Řadí se k pochoutkám a je velmi vzácný a drahý.

Při hledání lanýžů pomáhají speciálně cvičení divocí vepři.