HOUBY
Houby řadíme mezi pochutiny. Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na loukách. Nemají žádnou energetickou hodnotu. Ocenění mají pro svou aromatickou vůni a chuťové látky.
Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy NE krájené!
Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky - těžké kovy - rtuť, olovo, kadmium (žampióny).
Složení
· Vody 90 %
Druhy hub |
|
Jedlé |
pravák, žampión, klouzek, křemenáč, liška obecná, ryzec, atd. |
Nejedlé |
hořké, pálivé – obsahují látky netoxické, ale pro nějakou vlastnost se nedají konzumovat |
Jedovaté |
po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem
|
Smrtelně jedovaté |
muchomůrka zelená, satan |
|
Konzervace
Houby konzervujeme různými způsoby: sušením, nakládáním do octového či solného nálevu, sterilací, olejem, mrazením, mléčným kysáním. Houbové extrakty se připravují rozvařením, konzervují se solí a chemickými konzervačními látkami.
Použití hub v kuchyni
Houby vždy tepelně upravujeme. Přidáváme je do polévek a omáček, zapékaných pokrmů, omelet, nákypů, mletých mas, paštik, náplní, k drůbeži, do salátů a pomazánek. Dušené houby se připravují s vejci, na cibuli, na smetaně, na paprice jako guláše, houbové karbanátky nebo s kroupami jako „houbový kuba“. Můžeme je plněné zapékat, obalené v mouce nebo trojobalu smažit.
|
Ve francouzské a italské kuchyni je oblíbený lanýž černý, který roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Řadí se k pochoutkám a je velmi vzácný a drahý.
Při hledání lanýžů pomáhají speciálně cvičení divocí vepři.