| HOUBY 
 Houby řadíme mezi pochutiny. Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na loukách. Nemají žádnou energetickou hodnotu. Ocenění mají pro svou aromatickou vůni a chuťové látky. 
 Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy NE krájené! 
 Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky - těžké kovy - rtuť, olovo, kadmium (žampióny). 
 Složení 
    ·       Vody 90 % 
 Druhy hub | |
| Jedlé | pravák, žampión, klouzek, křemenáč, liška obecná, ryzec, atd. | 
| Nejedlé | hořké, pálivé – obsahují látky netoxické, ale pro nějakou vlastnost se nedají konzumovat | 
| Jedovaté | po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem 
 | 
| Smrtelně jedovaté | muchomůrka zelená, satan | 
 
 
|   | Konzervace
 Houby konzervujeme různými způsoby: sušením, nakládáním do octového či solného nálevu, sterilací, olejem, mrazením, mléčným kysáním. Houbové extrakty se připravují rozvařením, konzervují se solí a chemickými konzervačními látkami. 
 Použití hub v kuchyni
 Houby vždy tepelně upravujeme. Přidáváme je do polévek a omáček, zapékaných pokrmů, omelet, nákypů, mletých mas, paštik, náplní, k drůbeži, do salátů a pomazánek. Dušené houby se připravují s vejci, na cibuli, na smetaně, na paprice jako guláše, houbové karbanátky nebo s kroupami jako „houbový kuba“. Můžeme je plněné zapékat, obalené v mouce nebo trojobalu smažit. 
 | 
Ve francouzské a italské kuchyni je oblíbený lanýž černý, který roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Řadí se k pochoutkám a je velmi vzácný a drahý.
Při hledání lanýžů pomáhají speciálně cvičení divocí vepři.