Výživa je proces uspokojování fyziologických potřeb organismu přívodem potravy.

 

Fyziologická potřeba výživy je potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu. Zabývá se jí věda o výživě, která zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam.

 

Hygiena oběhu poživatin zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje a stravování.

 

Látková přeměna – metabolismus je fyzikálně chemický pochod v organismu.

 

Stravitelnost je práce organismu potřebná na trávení pokrmů. Vyjadřuje se v čase. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a na technologické úpravě. Proto se hůře stravitelným pokrmům zvyšuje stravitelnost vhodnou technologickou úpravou.

 

Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy. Dělí se na potraviny a pochutiny.

 

Potraviny jsou poživatiny s výživovou hodnotou.

 

Pochutiny jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou hodnotu – káva, čaj, koření, kakao.

 

Strava je vše, co slouží k lidské výživě.

 

Jídlo je strava rozdělená na jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu.

 

Pokrm jsou poživatiny upravené podle receptury.

 

U nás je obvyklé rozdělení jídel na: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.

TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI

 

Trávení je proces, ve kterém se živiny přijímané z potravy přeměňují na jednoduché látky. Tyto jednoduché látky se vstřebávají do krve a jsou využity organismem. Nestrávené a nevyužité látky jsou organismem vylučovány.

 

Trávicí ústrojí a jeho části

Trávení probíhá v trávicím ústrojí. Toto trávicí ústrojí rozdělujeme:

  

Trávicí trubici – duté orgány

Žlázové orgány

Dutina ústní

 Slinné žlázy

Hltan

 

Jícen

 

Žaludek

Játra

 

 

 

 

Tenké střevo

 Slinivka břišní

Tlusté střevo

 

V dutých i žlázových orgánech se vytváří trávicí šťávy, které obsahují enzymy. Tyto enzymy napomáhají trávení.

 

Enzymy – jsou látky bílkovinné povahy, jsou obsaženy v tělesných buňkách.


Známe tyto trávicí šťávy

 

Proces trávení

Potrava se rozmělňuje v dutině ústní, trávenina pokračuje do hltanu a jícnem do žaludku, kde začíná trávení. Natrávená potrava přichází do tenkého střeva.

V tenkém střevě se tráví pomocí žluče a pankreatické šťávy všechny živiny.

Trávenina postupuje do tlustého střeva a konečníkem postupuje ven z těla.

 

Vstřebávání živin

Živiny a ostatní látky, které se rozštěpí na jednoduché látky pomocí šťáv, se vstřebávají do lidského těla takto:

·       Žaludkem – alkohol a jedy;

·       Tenkým střevem  - bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a vitamíny;

·       Tlustým střevem – voda a malé množství minerálních látek;