Výživa je proces uspokojování fyziologických potřeb organismu přívodem potravy.
Fyziologická potřeba výživy je potřeba organismu přijímat živiny nutné k životu. Zabývá se jí věda o výživě, která zkoumá jednotlivé složky potravin a jejich význam.
Hygiena oběhu poživatin zahrnuje hygienu potravinářských výroben, skladů, dopravy, prodeje a stravování.
Látková přeměna – metabolismus je fyzikálně chemický pochod v organismu.
Stravitelnost je práce organismu potřebná na trávení pokrmů. Vyjadřuje se v čase. Stravitelnost závisí na složení sousta, jeho velikosti a na technologické úpravě. Proto se hůře stravitelným pokrmům zvyšuje stravitelnost vhodnou technologickou úpravou.
Poživatiny jsou vše, co člověk požívá za účelem plnění funkce výživy. Dělí se na potraviny a pochutiny.
Potraviny jsou poživatiny s výživovou hodnotou.
Pochutiny jsou poživatiny, které nemají žádnou energetickou hodnotu – káva, čaj, koření, kakao.
Strava je vše, co slouží k lidské výživě.
Jídlo je strava rozdělená na jednotlivé pokrmy podávané v určitou dobu.
Pokrm jsou poživatiny upravené podle receptury.
U nás je obvyklé rozdělení jídel na: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Trávení je proces, ve kterém se živiny přijímané z potravy přeměňují na jednoduché látky. Tyto jednoduché látky se vstřebávají do krve a jsou využity organismem. Nestrávené a nevyužité látky jsou organismem vylučovány.
Trávení probíhá v trávicím ústrojí. Toto trávicí ústrojí rozdělujeme:
Trávicí trubici – duté orgány |
Žlázové orgány |
![]() |
Dutina ústní |
Slinné žlázy |
|
Hltan |
|
|
Jícen |
|
|
Žaludek |
Játra |
|
Tenké střevo |
Slinivka břišní |
|
Tlusté střevo |
|
V dutých i žlázových orgánech se vytváří trávicí šťávy, které obsahují enzymy. Tyto enzymy napomáhají trávení.
Enzymy – jsou látky bílkovinné povahy, jsou obsaženy v tělesných buňkách.
Známe tyto trávicí šťávy
sliny – vytvářejí se v dutině ústní prostřednictvím slinných žláz;
žaludeční šťávy – se tvoří ve stěnách žaludku;
žluč – tvoří se v játrech a shromažďuje se ve žlučníku;
pankreatická šťáva – tvoří se ve slinivce břišní;
střevní šťáva – se tvoří v tenkém střevu;
Potrava se rozmělňuje v dutině ústní, trávenina pokračuje do hltanu a jícnem do žaludku, kde začíná trávení. Natrávená potrava přichází do tenkého střeva.
V tenkém střevě se tráví pomocí žluče a pankreatické šťávy všechny živiny.
Trávenina postupuje do tlustého střeva a konečníkem postupuje ven z těla.
Živiny a ostatní látky, které se rozštěpí na jednoduché látky pomocí šťáv, se vstřebávají do lidského těla takto:
· Žaludkem – alkohol a jedy;
· Tenkým střevem - bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a vitamíny;
· Tlustým střevem – voda a malé množství minerálních látek;