CUKR

 

Cukry slouží převážně ke slazení potravin a konzervování potravin. Cukry kryjí potřeby lidské energie.

Cukry jsou lehce stravitelné a dodávají organizmu rychle energii. Nadbytek cukru se v těle mění v tuk a usazuje se. Důsledkem nadměrné spotřeby pak je obezita, zubní kámen a dna.

U nás se nejvíce používá cukr řepný. Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy. V jiných zemích je běžný cukr třtinový a javorový cukr.

Rozdělení cukrů

 

·       Monosacharidy – jednoduché

-         glukóza (hroznový cukr)

-         fruktóza (ovocný cukr)

 

·       Disacharidy – složené

-         sacharóza (řepný, třtinový cukr)

-         laktóza (mléčný cukr)

-         maltóza (sladový cukr)

 

Tržní druhy cukru

 

·       Řepný rafinovaný cukr se na trh dodává v těchto druzích:

-         krystalový

-         práškový

-         kostkový

 

·       Nerafinovaný cukr – hnědý

-         je hodnotnější z hlediska zdravé výživy

 

Výroba třtinového cukru

Skladování cukru

Sklady pro skladování cukru nesmí být vlhké.