CUKR
Cukry slouží převážně ke slazení potravin a konzervování potravin. Cukry kryjí potřeby lidské energie.
Cukry jsou lehce stravitelné a dodávají organizmu rychle energii. Nadbytek cukru se v těle mění v tuk a usazuje se. Důsledkem nadměrné spotřeby pak je obezita, zubní kámen a dna.
U nás se nejvíce používá cukr řepný. Naše podnebí je vhodné pro pěstování cukrové řepy. V jiných zemích je běžný cukr třtinový a javorový cukr.
Rozdělení cukrů
· Monosacharidy – jednoduché
- glukóza (hroznový cukr)
- fruktóza (ovocný cukr)
· Disacharidy – složené
- sacharóza (řepný, třtinový cukr)
- laktóza (mléčný cukr)
- maltóza (sladový cukr)
· Řepný rafinovaný cukr se na trh dodává v těchto druzích:
- krystalový
- práškový
- kostkový
· Nerafinovaný cukr – hnědý
- je hodnotnější z hlediska zdravé výživy
Výroba třtinového cukru
Skladování cukru
Sklady pro skladování cukru nesmí být vlhké.