CHLÉB
Chléb je základní potravina. Vyrábí se z mouky, vody, kypřících prostředků a koření při vysokých teplotách pečením.
Podle použitých surovin rozlišujeme následující druhy chleba:
· konzumní, připravený ze stejného dílu žitné a pšeničné mouky s přísadou kmínu;
· pšeničný z hladké mouky;
· výražkový – vyráběný z pšeničné mouky hladké a výražkové žitné mouky s přísadou kmínu;
· konzumní, liší se podílem pšeničné a žitné mouky
· samožitný
· žitný chléb Vita z žitné mouky a pšeničných klíčků
· celozrný pšeničný chléb Graham
· moskevský tmavý z žitné mouky s přísadou kmínu
· chléb sójový s přídavkem sóji
· finský chléb ze speciální vícezrné směsi s přídavkem slunečnicových jader
· chleby toustové – světlý, máslový, tmavý, vícezrný
Kvas + vlažná tekutina + část mouky se zpracuje v těsto a necháme kynout. K vykynutému těstu přidáme zbytek proseté mouky, sůl, koření, tekutinu, vypracujeme těsto a necháme kynout. Z těsta se odvažují díly a vkládají do vymoučených ošatek, opět necháme kynout. Po vyklopení z ošatek se sází do pecí. Před pečením a během pečení se potírá vodou, aby byla kůrka lesklá a hladká.
· technologické – nevhodná technologie, špatné sázení, tvarování
· vzniklé při pečení – spálená kůrka, nedopečení, mazlavá střídka
· vzniklé špatným kynutím
· vůně a chuti
· mikrobiálního původu – plesnivost