BRAMBORY
Brambory jsou oddenkové podzemní hlízy – okopaniny. Patří v naší zemi k nejpoužívanějším plodinám, čemuž odpovídá jejich časté a všestranné užívání. Kryjí více než čtvrtinu naší celkové spotřeby.
![]() |
Složení
· Voda · Sacharidy – škrob, celulóza · Dusíkaté látky · Bílkoviny – malé množství · Minerální látky - K, P, Mg, Ca, Fe · Vitamíny – karoten (provitamín A), B1, B2, PP, C – pod slupkou
Rozdělení brambor
Podle použití · Salátové
· Konzumní
· průmyslové – pro použití ve škrobárnách
Salátové a konzumní dělíme podle doby sklizně· rané
· pozdní
Skladování brambor
Brambory skladujeme ve vhodných sklepích a skladištích. Skladují se čisté, zdravé a suché. Ve skladech má být rovnoměrná teplota + 2 až + 6 °C, mají být vzdušné a suché. Brambory nesmí zmrznout, protože pak mají nasládlou chuť (škrob se mění na cukry). Brambory skladujeme na dřevěných roštech.
Jaké známe škůdce brambor? – háďátko bramborové, virózy, plíseň bramborová, strupovitost, mandelinka bramborová. |
Brambory mají v kuchyni široké použití. Používají se k přípravě:
· Přílohy – bramborová kaše, bramborové knedlíky, bramborový salát, hranolky, krokety aj.;
· Bezmasé pokrmy – bramborový guláš, bramborák, šišky z mákem aj.;