BRAMBORY

 

Brambory jsou oddenkové podzemní hlízy – okopaniny. Patří v naší zemi k nejpoužívanějším plodinám, čemuž odpovídá jejich časté a všestranné užívání. Kryjí více než čtvrtinu naší celkové spotřeby.

 

Složení

 

·       Voda

·       Sacharidy – škrob, celulóza

·       Dusíkaté látky

·       Bílkoviny – malé množství

·       Minerální látky -  K, P, Mg, Ca, Fe

·       Vitamíny – karoten (provitamín A), B1, B2, PP, C – pod  slupkou

 

Rozdělení brambor

 

Podle použití

·       Salátové

 

·       Konzumní

 

·       průmyslové – pro použití ve škrobárnách

 

Salátové a konzumní dělíme podle doby sklizně

·       rané

 

·       pozdní

 

 

 

Skladování brambor

 

Brambory skladujeme ve vhodných sklepích a skladištích. Skladují se čisté, zdravé a suché. Ve skladech má být rovnoměrná teplota + 2 až + 6 °C, mají být vzdušné a suché. Brambory nesmí zmrznout, protože pak mají nasládlou chuť (škrob se mění na cukry).

Brambory skladujeme na dřevěných roštech.

 

Jaké známe škůdce brambor? – háďátko bramborové, virózy, plíseň bramborová, strupovitost, mandelinka bramborová.

Použití v kuchyni

 

Brambory mají v kuchyni široké použití. Používají se k přípravě:

·       Přílohy – bramborová kaše, bramborové knedlíky, bramborový salát, hranolky, krokety aj.;

·       Bezmasé pokrmy – bramborový guláš, bramborák, šišky z mákem aj.;